Băncile "omoară găina care ar putea să le aducă ouă de aur" prin creşterea exagerată a marjelor la creditele în lei, descurajând astfel avansul acestui tip de împrumut, în loc să îl stimuleze, a declarat marţi economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

Marja pentru creditele noi pentru populaţie în moneda naţională, exprimată ca diferenţă între dobânzile la împrumuturi şi cele la depozite, a crescut puternic, de la 2,4% în decembrie 2008 la 7,3% în august 2009.

În acelaşi timp, marja între creditele şi depozitele noi în euro a crescut de la 1,7% în decembrie 2008 la 4,1% în august 2009.

"Băncile omoară găina care ar putea să le aducă ouă de aur. Ele sunt atât de concentrate pe creditarea în lei a sectorului guvernamental, încât este logic şi firesc să se întâmple aşa (să descurajeze creditul neguvernamental în lei, n.r.), din moment ce băncile pot investi fără risc în titluri de stat în moneda naţională şi nu mai trebuie să-şi asume riscul cu clienţii privaţi", a spus Lazea, în cadrul unei dezbateri pe tema creditării în România.

Potrivit economistul-şef al BNR, băncile încearcă, prin marjele foarte mari pentru împrumuturile în lei, "să acopere pierderi pentru creditele date în trecut", notează agenţia de presă NewsIn.

"Nu este bine, băncile trebuie să-şi asume greşelile, chiar dacă acest lucru înseamnă scădere a profitului, nu să penalizeze clienţii în prezent. O marjă de 7,3% nu se justifică sub nicio formă", a completat Lazea.


27 October 2009