Lazar O. Gabor: "Dupa aderarea la UE preturile imobiliare din Ungaria au scazut"
Hot News - 23.05.2006
 

Proprietar al unei agentii imobiliare din Cluj-Napoca si agent cu experienta atat in Romania cat si in Ungaria, Lazar Gabor vorbeste despre evolutia pietei imobiliare din Ungaria integrata in UE: scaderea preturilor, apartamente de 38 de mii de euro, o cincime din totalul de apartamente ce inca asteapta cumparatori si nu in ultimul rand despre comisioanele si etica agentilor maghiari.

Hotnews.ro: Spuneti-ne cateva cuvinte despre evolutia pietei imobiliare din Ungaria(in ultimii 5 ani) si ce se asteapta in viitorul apropiat?

Lazar Gabor: Inainte cu doi ani de data aderarii Ungariei la UE, trendul crescator al preturilor a avut a pondere destul de mare, generata de cererea populatiei si de unele speculatii.

Au influentat cresterea preturilor si valul de straini care au sosit pe doua fronturi: cel al firmelor de constructii din Israel, Irlanda, Germania si cel al investitorilor din Anglia, Irlanda, Spania.

In urmatorul an dupa aderare (dupa 1 mai 2004 -n.r), preturile au inceput sa scada sau sa stagneze. Constructorii, developerii pietei au incercat si incearca sa vanda si in clipa de fata imobilele nou construite la acelasi pret ca si acum 2-3 ani, adica 1000-1200 euro/mp in care introduc unele bonusuri: bucatarie complet dotata, dormitor mobilat, aer conditionat etc.

Si cu toate acestea, in clipa de fata exista cca 20% din apartamentele nou construite care stau goale fara a fi vandute.

Hotnews.ro: Exista o lege clara in Ungaria care sa reglementeze tranzactiile pe piata imobiliara?
L.G.: Din pacate nu. Aceasta este insa in formare acum si in scurt timp se pare ca va fi supusa votului parlamentar.

Hotnews.ro: Care sunt comisioanele practicate
L.G.: Pentru cetatenii din Ungaria este o mirare ca se percepe comision de la cumparator. Acest comision variaza intre 3 si 5% de la vanzator. Sincer sa fiu, cred ca este mai sanatos sa fie perceput din ambele parti.

Cetatenii din Ungaria au constiinta platii unui comision catre agentie. Considera normal sa plateasca un comision agentiei si nu incerca sa ocoleasca un birou imobiliar prin fel si fel de trucuri pe care le simt pe pielea mea in Romania destul de des.

Hotnews.ro: Care sunt taxele notariale in Ungaria la vanzarea sau cumpararea unui imobil/teren?
L.G.: Tranzactiile imobiliare in Ungaria se fac prin avocat. Ele reprezinta cca 3% din valoarea declarata a vanzarii imobilului.

In cazul cumparatorului, oricare tranzactie are la baza o taxa de 2% din valoarea imobilului pana in suma de 4 milioane de forinti (cca 15.300 euro) si ce este peste aceasta valoare se plateste 6% pe diferenta ce apare.

In cazul in care cumparatorul si-a vandut o proprietate in ultimul an si din banii aceia isi cumpara o alta proprietate, atunci se plateste taxa de mai sus rezultata din diferenta celor doua imobile. Indiferent daca imobilul nou cumparat este mai scump sau mai ieftin (diferenta negativa), se taxeaza diferenta dintre ele.

Articol integral in Hot News

 

Vlad Telibasa
Hot News

23 mai 2006