Lagos este cel mai mare oraş al Nigeriei, vehiculându-se ideea că ar fi şi cea mai mare metropolă din Africa. Cu o evoluţie impresionantă în ultimele patru decenii, Lagos este astăzi centrul economic al ţării, căminul celor mai bogaţi oameni din regiune şi un oraş extrem de atractiv pentru dezvoltatorii imobiliari locali şi internaţionali.

32245-lagos_city_scene_nigeria.jpgLagos este cea mai mare metropolă a Nigeriei, precum şi unul dintre oraşele cu cea mai rapidă extindere din Africa şi din întreaga lume. Deşi în urmă cu 40 ani, Lagos avea o populaţie de numai 1,4 milioane locuitori, în prezent, numărul oficial al acestora depăşeşte 11,54 milioane locuitori, conform unui recensământ din 2006. Pe de altă parte, voci neoficiale susţin că populaţia actuală ar depăşi 21 milioane locuitori, depăşind astfel Cairo.

Statul Lagos, ce include şi oraşul cu acelaşi nume, este cea mai mică divizie administrativă a Nigeriei din punct de vedere al suprafeţei, însă este de departe cel mai important stat al ţării, din punct de vedere economic. Nigeria a fost restructurată în 12 state în 1967, iar Lagos a rămas capitala ţării, până în 1991. Deşi a fost creat Teritoriul Capitalei Federale, iar oraşul Abuja a devenit capitala, Lagos a rămas centrul economic şi comercial al Nigeriei.

  • Uriaşa metropolă de astăzi s-a dezvoltat dintr-un sătuc al tribului Yoruba, aşezare ce purta numele de Eko. Portughezii au fost cei care l-au redenumit Lagos, tradus prin „lacuri”
  • Conform estimărilor neoficiale, Lagos ar fi cel mai mare oraş din Africa, din punct de vedere al numărului de locuitori. Însă acest lucru nu este confirmat încă de statisticile autorităţilor

Denumită şi „Gigantul Africii”, Nigeria este cea mai mare ţară de pe Continentul Negru. Deţine rezerve impresionante de petrol, datorită cărora s-a dezvoltat mult în ultimele decade, fapt pentru care economiştii internaţionali au clasat Nigeria între „Următoarele Unsprezece” ţări cu potenţial de a deveni mari economii în secolul XXI. Lagos a avut o evoluţie impresionantă în ultimele  decenii, devenind căminul celor mai bogaţi oameni ai ţării şi unul dintre cele mai importante oraşe pe plan regional. Cu toate că, în prezent, cel mai mare oraş nigerian atrage un număr ridicat de dezvoltatori şi multe proiecte imobiliare se află în construcţie, statisticile oficiale arată că două treimi dintre locuitorii acestui oraş trăiesc în sărăcie, în cocioabe şi în construcţii improvizate.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.000 dolari/mp

Piaţa imobiliară africană s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii zece ani, în special în metropolele importante, precum Lagos. Însă domeniul se află încă la început, astfel că investitorii străini care se încumetă să se avânte în această parte a lumii trebuie să facă afaceri într-o adevărată junglă imobiliară. Realizând potenţialul uriaş, autorităţile au început să facă eforturi pentru a reglementa sectorul real estate, în încercarea a de proteja interesele publicului şi ale oamenilor de afaceri ce vin cu capital străin. Numărul mare de agenţi imobiliari falşi i-a făcut pe oficialii locali să anunţe că, din vara lui 2013, cei care vor să lucreze în branşă vor trebui să se înregistreze şi obţină o licenţă.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 500 dolari/lună; semicentral: 130 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.800 dolari/lună; semicentral: 450 dolari/lună

Lagos se întinde pe mai multe insule, fiecare având propriile caracteristici. Insula Lagos este districtul business al metropolei, zona în care sunt cele mai multe clădiri înalte şi moderne. Ikoyi este insula pe care se află o închisoare de maximă securitate, numeroase clădiri militare şi ale poliţiei, dar şi multe hoteluri şi cluburi. Cartier preferat de clasa de mijloc în trecut, Ikoyi a devenit astăzi o zonă rezidenţială „la modă”, în care îşi permit să locuiască numai angajaţii cu venituri generoase. Insula Victoria este cea cu proprietăţi de lux, ansambluri rezidenţiale moderne şi proiecte imobiliare aflate în construcţie.

CITEŞTE DESPRE: Quebec – un oraş european, în America de Nord

 

26 October 2013