Lafarge România a inaugurat platforma de recepţie, procesare, depozitare temporară şi transfer de deşeuri solide în cadrul uzinei sale de ciment din Hoghiz. Valoarea totală a investiţiei realizate pentru mărirea şi optimizarea capacităţii de co-procesare a deşeurilor este de 13,7 milioane lei (3 mil. euro), această sumă fiind finanţată integral din resursele companiei şi finalizată în mai puţin de un an.

27198-lafarge_7c5e07c865.jpg„Co-procesarea deşeurilor în fabricile de ciment reprezintă alternativa sustenabilă şi viabilă de valorificare a deşeurilor, cu efecte benefice asupra mediului înconjurător, sănătăţii şi securităţii oamenilor”, declară Arpad Farkas, directorul Uzina Hoghiz.

Uzinele Hoghiz şi Medgidia deţin autorizaţii integrate de mediu pe baza cărora pot co-procesa o gamă largă de peste 100 de tipuri de deşeuri - solide, lichide, păstoase - provenite din diverse activităţi industriale, cât şi deşeuri municipale sortate. O parte din deşeurile municipale valorificate energetic prin co-procesare în cadrul uzinei  Hoghiz, provin de la staţia de sortare Recy Eco Combustibil – primul parteneriat privat în domeniu, încheiat între compania Urban Sucursala Braşov şi Eco Gest.

Investiţia realizată în cadrul uzinei Lafarge din Hoghiz face parte din angajamentul public asumat de Lafarge de a-şi reduce emisiile globale nete pe tona de ciment cu 33% între 1990 şi 2020.

 

Sursa

22 October 2012