Anul 2011 va aduce o creştere de 22% a capitalul pentru investiţii imobiliare la nivel global, de 281 miliarde dolari, potrivit unui studiu realizat de DTZ Research.

14632-investitii_94348100.jpgCea mai mare creştere a capitalului disponibil va fi înregistrată în Statele Unite (97 mld. dolari), acolo unde este aşteptată o creştere cu 54% faţă de estimările consultanţilor companiei din decembrie 2009. Şi în regiunea Asia Pacific se va înregistra o creştere de 29%, cumulând un capital de 71 mld. dolari, în timp ce majoritatea capitalului disponibil este concentrat în Europa (112 mld. dolari), situaţie neschimbată de la ultima estimare a DTZ, din decembrie 2009.

"Interesul crescut al investitorilor pentru Statele Unite este în opoziţie cu situaţia de acum un an. Majoritatea pieţelor din Statele Unite erau reci, prezentând randamente sub nivelul ce reflectă riscul perceput. Această oportunitate rămâne deocamdată neexploatată, întrucât volumele tranzacţionate în SUA nu au atins limita celor din Europa şi Asia Pacific", spune Nigel Almond, associate director of forecasting & strategy al DTZ.

Raportul DTZ reliefează revenirea companiilor listate şi a celor private, firmele listate cumuland 17% din capitalul disponibil, comparativ cu 4% în decembrie 2009. Capitalul provenit de la companiile private este de 14% din totalul disponibil în prezent, pornind de la o valoare precedenta de 3%. Fondurile manageriate de către terţi reprezintă încă sursa principală de capital, chiar dacă ponderea lor a scăzut de la 77% la 49%.

Studiul mai arată că atât Asia Pacific cât şi Europa vor fi în vizorul investitorilor, capitalul investit fiind mai mare în comparaţie cu valoarea mobilizată pentru investiţii în aceste regiuni. Acest fapt indică o creştere a investiţiilor externe în 2011.

În prima jumătate a anului 2010, volumul de investiţii la nivel global a crescut substanţial, atingând valoarea de 133 mld. dolari, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Investiţiile în Europa au totalizat 54 mld. dolari, în creştere cu 86%. Volumul de investiţii disponibil în Europa va rămâne neschimbat, conform estimărilor companiei din 2010, atingând valoarea de 112 mld. dolari. Marea Britanie atrage cei mai mulţi investitorii din regiune, urmată de alte pieţe lichide precum Franţa, Germania, Suedia şi Italia.


Sursa

28 October 2010