Pe 20 septembrie Bucureştiul împlineşte 550 de ani. E adevărat, Capitala noastră poate fi mult mai „bătrână" de atât. Dar, cel puţin până acum, cel mai vechi document care face referire la acest oraş datează din anul 1459.

Foto:Bucuresti.cnEste vorba despre un act prin care domnitorul Vlad Ţepeş confirmă o donaţie făcuta unor mici feudali.

Legenda spune că numele „Bucureşti" vine de la ciobanul Bucur, care ar fi întemeiat o aşezare pe aceste meleaguri. Istoria vine însă cu o altă teorie şi susţine că „isprava" i-ar aparţine lui Mircea cel Bătrân.

Iar dacă despre vârsta şi numele Bucureştiului există ceva informaţii, nimeni nu are habar cum arăta Capitala noastră acum 550 de ani. Ştim însă că Biserica Domnească, ridicată în perioada 1558-1559 la Curtea Veche, este cel mai vechi lăcaş de cult din oraş păstrat în forma sa iniţială.

Modernizarea Bucureştiului a început în 1659, când a devenit capitala Ţării Româneşti. În 1661 au apărut primele drumuri pavate cu piatră de râu, iar în 1702 a fost construit Palatul de la Mogoşoaia.

Spitalul Colţea, care există şi astăzi, a fost ridicat în 1704, şi reconstruit în 1888, după ce a fost grav avariat din cauza unui cutremur şi a unui incendiu. Oraşul a continuat să se dezvolte, astfel încât apariţia unor clădiri precum Teatrul Naţional, Grand Hotel du Boulevard, Universitatea Bucureşti, Banca Naţională sau Gara de Nord a fost firească.

 Din 1862, Bucureştiul a devenit capitala României.

Anul acesta, oraşul împlineşte 550 de ani. Şi va petrece mai ceva ca în poveşti: nouă zile şi nouă nopţi. Sărbătoarea începe astăzi, iar startul va fi dat de Carnavalul copiilor, care va avea loc în Parcul Herăstrău.

Vor urma evenimente numai unul şi unul. Printre acestea - Noaptea Abă a Bucureştilor. Altfel spus, în noaptea dintre 19 şi 20 septembrie vor fi deschise până la ora 3.00 Muzeul "George Enescu", Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Geologie, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Literaturii Române, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Militar Naţional, Muzeul de Artă "Vasile Grigore", Muzeul Hărţilor Vechi, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Palatul "Curtea Veche" şi Observatorul Astronomic.

Şi Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor, între 18 şi 20 septembrie.

În plus, în această perioadă la Teatrul Naţional Bucureşti se vor juca mai multe spectacole la care intrarea va fi liberă. Pe de altă parte, soprana Angela Gheorghiu şi tenorul Vlad Miriţă vor susţine un concert în Piaţa Constituţiei, pe 19 septembrie, de la ora 21.00.

Şi, cum Regia Autonomă de Transport Bucuresti aniversează luna aceasta o sută de ani de existenţă, pe 19 septembrie, începând cu ora 10.00, vine "Caravana Timpului", care aduce tramvaie trase de cai.


 

 

14 September 2009