Pentru Viorel Paunescu si Florin Carstocea legea nu conteaza daca profiturile sunt bune si dezvoltatorii sunt prieteni cu cine trebuie.

La Mamaia, pe plaja, Viorel Paunescu si Florin Carstocea au ridicat sau lucreaza inca la blocuri de lux, desi Legea 551/2001 si noile directive trasate de ministrul Turismului interzic astfel de constructii. „Faptul este consumat" este mesajul transmis si de reprezentantii Inspectoratului Teritorial in Constructii Constanta, care au dat de inteles ca este un pic cam tarziu sa intervina pentru blocarea investitiilor de cateva milioane de euro.

In Romania exista inca foarte multi oameni cu bani care isi permit sa-si cum­pere apartamente de lux in zone cu poten­tial turistic ridicat si afaceristi dornici sa spe­culeze acest apetit pentru opulenta. Se merge pe principiul nu conteaza legea, atunci cand profitul este mare, iar inves­ti­torii sunt de renume si prieteni cu „cine tre­bu­ie". Pri­mul care a mirosit profitul din piata imo­bi­liarelor de lux a fost Viorel Paunescu, fostul pro­prietar al hotelului Rex care, in mo­mentul in care a instrainat structura de cazare, a avut grija sa isi pas­tre­ze doua terenuri de tenis pentru care, mai apoi, a reusit sa obtina auto­rizatii de cons­truc­tie, desi se aflau pe plaja. Mai nou, mo­de­­lul acestuia a fost pre­luat de afaceristul cons­­tan­tean Florin Cars­tocea care, in imediata veci­na­ta­te a blocului de lo­cuinte de lux inaugurat de Pau­nes­cu, a pus pia­tra de te­melie a unui pro­iect si­milar. Dez­voltatorul imo­biliar este sigur ca pro­iectul va fi un succes in conditiile in care fir­ma lui Pau­nescu a reu­sit sa vanda, in plina cri­za si inainte de inau­gu­rare, aproape toate apar­tamentele de va­can­ta al caror pret a por­nit de la 300.000 de euro, depasind 500.000 de  euro in cazul apartamentelor cu vedere la mare. Ambele proiecte sunt construite la o distanta mai mica de 60 de metri de tarm si beneficiaza de dotari si finisaje de lux.

Legea a fost facuta sa fie incalcata

Desi reprezentantii ambilor dez­volta­tori imobiliari, SC Anvio Interna­tional Company SRL si RHC City Crown SRL, dau asigurari ca cele doua blocuri au toate autorizatiile si avizele necesare, fap­tul ca in acest caz legea a fost fortata este clar pentru toata lumea.In primul rand, Planul Urbanistic al statiunii Mamaia nu permite, pe partea cu marea, decat ridicarea unor hoteluri si restaurante, nici­de­cum a unor an­sam­bluri rezidentiale.

Mai mult decat atat, ambele cons­truc­tii se afla pe plaja, lu­cru care este in­terzis de Legea 551/2001 si de noile directive tra­sate de mi­ni­strul Tu­ris­­mu­lui, Ele­na Udrea, care a ince­put, nu si fi­na­lizat, o campanie de de­mo­la­re a cons­truc­tii­lor situa­te pe plaja. Ofi­cialul mi­­nisterial a dat de in­teles insa ca din fata bul­­dozerelor vor scapa constructiile defi­ni­tive (hoteluri, blocuri, resta­u­rante etc.) intru­cat s-au investit foarte multi bani in realizarea lor.

„Faptul este con­su­mat" este mesajul trans­mis si de reprezentantii Inspecto­ra­tului Terito­rial in Constructii Cons­tan­ta, care au dat de inteles ca este un pic cam tarziu pentru a putea interveni pentru blocarea inves­titiilor evaluate la cateva milioane de euro.

„Situatia nu se va repeta"

Inspectorul-sef al Inspectoratului, Gigi Chiru, spune insa ca situatia nu se va mai repeta pentru ca va solicita modificarea Planului Urbanistic Zonal.

Ramane de vazut daca va fi asa intrucat, potrivit unor surse, in toamna acestui an, firma SC Anvio International Company SRL, detinuta de Ion Viorel Paunescu, va mai incepe constructia unui bloc de apar­tamente de vacanta, la mica distanta de proiectul deja finalizat, unde in prezent functioneaza un club de noapte in aer liber. Unda verde pentru aceste cons­tructii a fost data de Consiliul Local Cons­tanta, care a apro­bat emiterea auto­rizatii­lor de cons­tructie a celor doua pro­iecte in pofida tu­turor prevederilor legislatiei in do­meniu.

 
Sursa

7 July 2010