Cei care investesc în achiziţia unei locuinţe cu scopul de a o închiria ulterior trebuie să aibă ca principale criterii de selecţie preţurile chiriei din zonă şi costul întreţinerii. În timp ce persoanele care vor să facă astfel de investiţii în vederea revânzării cu un anumit profit trebuie să ţină cont în primul rând de preţul pe care trebuie să-l plătească.

18092-137208maxim.jpgAchiziţia unei locuinţe în scopul de a o da spre închiriere sau a o revinde era un proces destul de răspândit pe piaţa imobiliară în perioada de boom. În ultimii doi ani nu au mai fost vizibile astfel de tranzacţii, iar acum se pare că au început să apară astfel de cereri din nou. Dar un astfel de business nu mai este la fel de uşor precum acum trei ani, acum avem o piaţă în care tranzacţile au loc destul de rar, aşadar oamenii care se implică într-o astfel de afacere trebuie să ia în calcul câteva aspecte. "O persoană interesată să investească în imobiliare trebuie să se gândească înainte de a face această achiziţie în primul rând la scopul investiţiei sale, apoi, în funcţie de acesta, la toate criteriile, astfel încât să îndeplinească cerinţele publicului căruia se adresează şi automat ca această investiţie să fie una profitabilă", a afirmat Nimrod Zvik, Managing Partner Be Igloo.

Preţul este cel mai important

Clienţii care investesc în achiziţia unei locuinţe cu scopul de a o închiria ulterior trebuie să aibă ca principale criterii de selecţie preţurile chiriei din zonă şi costul întreţinerii, în timp ce persoanele care vor să facă astfel de investiţii în vederea revânzării cu un anumit profit trebuie să ţină cont în primul rând de preţul pe care trebuie să-l plătească.

Pe lângă costul întreţinerii şi preţul chiriei din zonă, clienţii care achiziţionează o locuinţă pentru a o închiria trebuie să fie atenţi şi la vecinătatea locuinţei, gradul de ocupare al imobilului, apropierea de centrul Capitalei. Pe de altă parte, pentru investitorii care vor să revândă, gradul de dezvoltare şi ocupare a zonei, valoarea imobiliară din zonă, finisajele, calitatea construcţiei, elemente de care depinde potenţialul de revânzare, sunt punctele-cheie pentru alegerea investiţiei.

Astfel, clienţii care achiziţionează o locuinţă pentru a o închiria se vor ghida după nevoile potenţialilor chiriaşi, iar cei care cumpără o locuinţă pentru a o revinde vor ţine cont de condiţiile şi cerinţele pieţei, de factorii care cresc preţul unei locuinţe şi reduc timpul de revânzare al acesteia.

"Am observat o revenire a interesului micilor investitori: persoane fizice care achiziţionează cu scop de investiţie 1 până la 5 apartamente. Acesta este un semnal pozitiv, căci preţurile sunt cu mult mai scăzute faţă de anii trecuţi, posibilităţi de finanţare sunt, la capitolul creditare mai sunt ceva probleme, însă economia dă semne de revenire. Cât ţine de recuperarea banilor şi obţinerea unui profit prin revânzare sau închiriere în urma achiziţiei de locuinţe noi, câştigul este un lucru cert. Este doar o chestiune de timp până vom asista la o creştere a valorii proprietăţilor rezidenţiale dictată de schimbarea raportului dintre cerere şi ofertă, moment în care cei ce deţin o locuinţă nouă vor fi avantajaţi pentru că o pot evalua la un preţ mult mai mare", a mai spus Nimrod Zvik.

Înfiinţată în 2009 în vederea revânzării locuinţelor achiziţionate de fondul de investiţii norvegian Romania Invest, Be Igloo este cel mai mare vânzător de apartamente noi din Bucureşti. Din martie 2011 este o organizaţie independentă cu servicii integrate de PR, marketing şi vânzări.

Din portofoliul Be Igloo fac parte ansamblurile rezidenţiale Optima şi Armonia din Titan, Ten Blocks şi West Park din Militari, My Dream Pipera, Primavera "Parcul cu salcâmi" Ploieşti, Green City, Evocasa Selecta, Viva Braşov şi Green Hills Piatra Neamţ.


Sursa

10 May 2011