Într-o ţară de proprietari, chiriaşii formează, aparent, o clasă minoritară puţin protejată. De multe ori însă, aceştia nici nu ştiu la ce au dreptul prin lege.

http://www.adevarul.ro/articole/la-ce-sa-fii-atent-cand-iei-in-chirie-o-locuinta.htmlDe multe ori, închirierea unei locuinţe se dovedeşte mult mai la îndemână decât cumpărarea. În Europa de Vest, această tendinţă este preponderentă în rândul tinerilor.

Şi în România condiţiile actuale de piaţă permit închirierea în condiţii mult mai accesibile.

La data preluării locuinţei, trebuie să te asiguri că vei încheia un proces verbal de predare-primire, în care să menţionezi starea locuinţei.

De asemenea, trebuie stabiliţi foarte clar termenii închirierii: valoarea chiriei, modul de plată, obligaţiile şi drepturile fiecăreia dintre părţi.

Conform noului Cod Civil, care urmează să intre în vigoare, chiriaşul nu poate fi obligat să plătească în avans, cu titlu de reparaţii locative, sume stabilite pe baza estimărilor făcute exclusiv de către proprietar.

Chiriaşul poate înceta contractul de închiriere fără motiv, dar cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile.

Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea forţată a chiriaşului se face numai prin intervenţia instanţei de judecată, deci nu de către proprietar în persoană. Situaţiile litigioase cu proprietarul sunt totuşi de evitat.

Sursa

30 September 2009