Germanii de la Knauf, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcţii la nivel european, îngheaţă construcţia fabricii de gips-carton din oraşul Huedin, judeţul Cluj, din cauza crizei financiare.

Investiţia anunţată de Knauf se ridica anul trecut la 70 milioane de euro

"La sfârşitul anului trebuia să începem amenajarea terenului. Am sistat însă investiţia din cauza crizei. Momentan, aşteptăm hotărârea Knauf Germania cu privire la noul buget de investiţii pentru fabrica de la Huedin.

Până în primul trimestru de anul viitor nu vom şti nimic", a declarat pentru Business Standard Alexandru Bârlădeanu, coordonator al departamentului de investiţii Knauf-Gips România.

Knauf cumpărase deja un teren de circa 5 ha în Huedin, locul unde urma să ridice fabrica de gips, şi alte terenuri în comuna Aghireşu, localizată în apropierea Huedinului, acolo unde solul este bogat în caolină, potrivit oficialilor Primăriei Huedin.

Zona furnizează materie primă pentru 100 de ani

"Materia primă de la Aghireşu le-ar fi ajuns pentru 100 de ani de producţie", a declarat pentru Business Standard primarul oraşului Huedin, dr. Mircea Moroşan. Fabrica de la Huedin ar fi trebuit să aibă o capacitate de 35 milioane mp de gips-carton pe an şi să deservească cererea din vestul şi nordul ţării.

Investiţia germanilor în zonă, mai spune primarul, ar fi trebuit să creeze circa 300 locuri de muncă în Huedin, un oraş a cărui populaţie ajunge la aproximativ 10.000 de oameni. În plus, Knauf anunţase la nivel local că va sprijini dezvoltarea industriei pe orizontală şi va aduce alte cinci firme germane de dimensiuni mai mici în zonă.


Sursa

16 November 2009