Piaţa de mobilă va înregistra cel mult o creştere timidă anul acesta, estimează Lars Lund, director general al retailerului austriac Kika. Totuşi, compania investeste circa 35 de milioane de euro în al doilea magazin pe piaţa locală situat în Constanţa şi caută două noi parcele în Bucureşti pentru extindere.

16350-kika_78459500.jpgÎntr-o industrie aflată pe scădere, jucătorii se pregătesc de revenirea consumului şi investesc în noi magazine. Retailerul austriac Kika construieşte un al doilea magazin în Constanţa şi ţinteşte alte două locaţii în nordul, respectiv sudul Bucureştiului.

"În Constanţa, vom deschide un magazin în 2012, în martie-aprilie, ceea ce înseamnă că avem o mică întârziere, însă am primit deja permisul de construcţie a clădirii. Căutăm, de asemenea, pământ aici în Bucureşti, 2 parcele faţă de una cât căutam anul trecut. Avem deci, mai multe opţiuni, a declarat Lars Lund, director general Kika România.

În ce zone căutaţi?

"Căutăm o parcelă în zona Băneasa-Otopeni şi în zona de sud, spre autostrada care duce la Constanţa", a precizat Lars Lund.

În magazinul din Constanţa, compania va angaja 100 până la 130 de oameni. Potrivit reprezentantului Kika, veniturile au crescut în 2010 comparativ cu anul anterior, cu 10%, iar numărul vizitatorilor a fost mai mare cu 14 procente. Consumatorii s-au concentrat pe segmentul mediu de pret, al produselor accesibile, pentru tineri, unde Kika inregistrat o crestere de 42% fata de anul anterior si un avans de 10% fata de alte state.

"Oamenii sunt din ce în ce mai dornici să cumpere. Au coborât de la categoriile de produse high-end la o gamă ceva mai accesibilă. Acest lucru s-a întâmplat anul trecut şi va continua până când vor avea mai multe resurse financiare şi vor putea să-şi cumpere produse mai scumpe", explica directorul Kika.

Şeful Kika spune că recesiunea a schimbat comportamentul românilor care nu-şi mai permit să petreacă timp în oraş.

"Şi acest aspect se schimbă, oamenii stau mai mult acasă şi sunt multe apartamente care au nevoie să fie renovate. Nu mă refer doar la mobilă, ci şi la modul în care arată: pardosele şi aşa mai departe. Îşi vor renova casele şi odată ce vor avea un cadru care arată bine, vor dori să aibă şi mobilă mai frumoasă", crede Lund.

Optimismul lipseşte şi pentru acest an în industria în care recent un jucător din top 10, compania Staer International din Galaţi, a intrat în insolvenţă.

"Cred că, în 2011, nu vom vedea o creştere prea mare în piaţa de mobilă. Vom vedea creştere timidă, dar aceasta nu este prioritatea oamenilor. Odată cu criza, oamenii stau mai mult acasă, îşi propun să-şi facă locuinţa mai frumoasă, dar au încă probleme cu banii", conchide seful retailer-ului Kika.

Retail-ul de mobilă se ridică, anual, la circa 1 mld. euro, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, iar cei mai mari retaileri sunt Mobexpert, IKEA, Elvila, Kika, Neoset şi Lemet. În partea de producţie, pe lângă Mobexpert şi Elvila, care au propriile unităţi, jucători importanţi sunt Italsofa, Sortilemn, Silvarom şi Alprom.


Sursa

5 February 2011