Aproximativ 50% dintre români nu reuşesc să pună niciodată un ban deoparte, în timp ce 28% economisesc greu, cu multe restrângeri de la alte cheltuieli şi doar 2% fac economii fără a restrânge cheltuielile, reiese dintr-un studiu prezentat de Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.

sursa:www.capital.roÎn acelaşi timp, 69% dintre cei întrebaţi au răspuns că nu vor reuşi să economisescă în următoarele 12 luni, în timp ce doar 7% sunt siguri că putea economisi, iar 19% nu sunt siguri.

Pe de altă parte, întrebaţi dacă vor reuşi să ia un credit în următorul an, 83% au răspuns negativ, 2% că da, iar 8% nu au putut da un răspuns sigur.

Totodată, cele mai puternice motive pentru a economisi indicate de cei chestionaţi sunt "pentru zile negre", "pentru siguranţă şi situaţii neprevăzute" sau "pentru viitorul copiilor".

La polul opus, românii sunt mult mai puţin motivaţi să economisescă în caz de şomaj, pentru a investi într-o afacere proprie sau pentru pensie.
De asemenea, sondajul arată că suma medie economisită lunar este de 328 lei, reprezentând circa 16% din venitul lunar obişnuit al gospodăriei.

Dintre respondenţi, doar 3% au declarat că reuşesc să pună de-o parte mai mult de 1.000 de lei lunar, în timp ce 5% au spus că economisesc în medie 500-1000 lei pe lună, 10% între 300 şi 500 de lei, iar 29% au spus că economisesc sub 300 lei.

Astfel, întrebaţi câtă încredere au în bănci când iau decizia de a economisi, 28% au răspuns deloc, 15% foarte puţină, 26% puţină, 18% multă şi 5% foarte multă, notează NewsIn.

Studiul a fost realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar în octombrie 2009, pe un segment de populaţia adultă, neinstituţionalizată, a României. Eşantionul a fost de 1.199 subiecţi.

 

Eroarea maximă tolerată teoretică este de +/- 2,9%, la un nivel de probabilitate de 95%.

9 December 2009