Activitatea de responsabilitate socială corporativă (CSR) este un subiect de interes pentru executivii din companii, pe măsură ce investitorii și mai ales consumatorii urmăresc și solicită implicarea lor în comunități, arată cea de-a treia ediție a studiului Tendințe și realități CSR în România – 2015, realizat de CSRmedia.ro și EY România.

37262-elena_badea_head_of_marketing_ey_romania.jpgAnul acesta, 63% dintre companiile implicate în CSR vor aloca între 5.000 și 500.000 Euro pentru proiectele de responsabilitate socială și sustenabilitate. Astfel, 14% vor aloca între 5.000 și 10.000 Euro, 27% vor aloca între 10.000 și 50.000 Euro, în timp ce 21% vor aloca între 50.000 și 500.000 Euro.

Comparativ cu anul trecut, aproape jumătate (49%) dintre companiile care derulează activități de CSR au crescut bugetul alocat acestora în 2015. Astfel, 32% a înregistrat o creștere de până la 10% a bugetului CSR, în timp ce 17% au alocat un buget cu între 10% și 30% mai mare.

Dacă în 2014, jumătate din acest buget provenea din alocări nedeductibile și doar 37% din alocările deductibile, anul acesta procentele aproape s-au inversat – 51% din bugetul de CSR provine din alocările deductibile fiscal, în timp ce doar 35% provine din alocări nedeductibile. Conform acestor rezultate, companiile utilizează mai bine facilitățile fiscale pe care le au la dispoziție pentru a se implica în comunitate.

Aceste concluzii arată o preocupare mai mare din partea companiilor de a integra activități de CSR în strategia lor de afaceri, pe fondul unui interes general în creștere din partea mediului de afaceri, al presei și al societății civile cu privire la acest domeniu.

A treia ediție a studiului Tendințe și realități CSR în România – 2015, realizat de CSRmedia.ro și EY România, are la bază un chestionar aplicat în perioada 27 aprilie – 25 mai 2015. În raport se analizează răspunsurile a 311 de executivi de top din segmentul local de business și specialiști din domeniul CSR la 38 de întrebări.

Față de anii anteriori, 69% din companiile care la această ediție au răspuns la chestionar sunt deja implicate în CSR. De aceea credem că studiul oferă răspunsuri nu numai celor care analizează oportunitatea de a începe acțiuni CSR și vor să le înțeleagă impactul la nivel strategic și beneficiile, dar a devenit și o radiografie a fenomenului responsabilității sociale corporative din România.

Distribuția companiilor respondente a fost următoarea: 40% înregistrează vânzări sub 10 milioane EUR, 30% între 10-100 milioane EUR și 30% peste 100 milioane EUR.

Conform studiului, 15% dintre respondenți măsoară impactul eforturilor CSR în primul rând din prisma percepției clienților, în timp ce 16% au avut în vedere angajații, iar 15% mediul. Este de notat faptul că 37% dintre companiile respondente măsoară impactul proiectelor CSR conform unor sisteme proprii de evaluare, în timp ce procentul celor care raportează după standarde internaționale în domeniu a scăzut de la 24% anul trecut, la doar 13% anul acesta.

În anul 2014, companiile au derulat în medie 8,7 proiecte CSR, în scădere cu 36% față de anul anterior, ceea ce indică o mai mare concentrare asupra inițiativelor de anvergură. Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre proiectele derulate în 2014 au un buget individual de până la 5.000 Euro.

Peste jumătate dintre companiile respondente declară că au o politică privind sustenabilitatea lanțului de aprovizionare, în principal pentru că aceasta permite eficientizarea costurilor (43%), o mai bună gestionare a riscurilor (37%), dar și pentru că este parte din strategia de sustenabilitate a companiei (35%). Principalele trei direcții pe care aceste companii le iau în considerare în dezvoltarea unui lanț de aprovizionare sustenabil sunt: transparența și etica în afaceri (65%), mediu (45%) și sănătatea și securitatea la locul de muncă (43%).

Mediul de business din România trece către o zonă de maturitate în ceea ce privește domeniul responsabilității sociale. Cea de-a treia ediție a studiului nostru ne relevă o diversificare a preocupărilor companiilor în această zonă și un accent mai puternic pus pe sustenabilitate. Acest lucru va fi în avantajul fiecărei companii, întrucât organizațiile care își gestionează responsabil impactul social și de mediu beneficiază de o eficiență operațională mai mare, de o mai bună administrare a resurselor, dar și de o repoziționare în relația cu acționarii, angajații și partenerii de afaceri,” declară Elena Badea, Director Marketing EY România.

"Știm că acest studiu este așteptat cu mare interes de cei care activează în domeniu. Realizat pentru al treilea an consecutiv, studiul aduce răspunsuri și conferă o imagine de ansamblu asupra activităților de CSR realizate de companiile din țara noastră. Si ne bucură să vedem că numărul companiilor care derulează acțiuni de responsabilitate socială crește de la an la an," declară Lăcrămioara Botezatu, Project Manager CSRmedia.ro.

****

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajați în 728 de birouri din 150 de țări și venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014. Rețeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piața serviciilor profesionale încă de la înființare, în anul 1992. Cei peste 500 angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, asistență în tranzacții și servicii de asistență în afaceri către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. Pentru mai multe informații, vizitați pagina noastră de internet.

Despre CSRmedia.ro

CSRmedia.ro este o platformă online de informare și promovare a valorilor civice și a acțiunilor de Responsabilitate Socială Corporativă (CSR). Echipa CSRmedia.ro a realizat, recent, prima gală dedicată exclusiv domeniului CSR - Romanian CSR Awards 2013 - competiție în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune proiecte de CSR realizate în anul 2012 de companiile românești. În cadrul platformei CSRmedia.ro a fost înglobată și  Harta CSR, primul instrument din România care permite elaborarea de statistici și analize privind investițiile companiilor în comunitățile în care activează. Misiunea CSRmedia.ro vizează mobilizarea companiilor, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor și a cetățenilor pentru a se implica activ și responsabil în dezvoltarea durabilă a comunității.

****

4 June 2015