65% dintre judeţele din România au peste jumătate dintre locuinţe dotate cu sisteme proprii de încălzire, în timp ce doar în 15 judeţe, inclusiv în Bucureşti, majoritatea locuinţelor sunt încă branşate la sistemul centralizat de încălzire.

15556-centrala.jpgPotrivit datelor Ariston Thermo România, în acest moment, în topul judeţelor care nu mai depind de sistemul centralizat de încălzire se numără Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Alba, Ialomiţa, Covasna, Sibiu şi Maramureş, cu aproximativ 90% dintre locuinţe încălzite cu centrale termice individuale de apartament. La polul opus se află judeţele Mehedinţi, Giurgiu, Constanţa, Bihor şi Bucureşti, unde peste 85% dintre locuinţe sunt încă branşate la sistemul centralizat de încălzire

În ceea ce priveşte vânzările de centrale termice pe regiuni în 2010, Transilvania se situează pe primul loc. Astfel, judeţe precum Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu şi Mureş au adus aproximativ 25% din vânzările Ariston, liderul pieţei locale de centrale termice.

"Volumul solicitărilor din acestă zonă poate fi explicat de existenţa unei pieţe mature, dar şi de numărul ridicat de debranşări din ultimii ani. De asemenea, în aceste regiuni se resimte începerea unui proces de înlocuire a centralelor termice instalate în anii de după 1990", a declarat Cătălin Drăguleanu, Directorul de Vânzări al Ariston Thermo România.

Regiunea Moldova (Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui), unde anul acesta numărul debranşărilor a înregistrat un trend ascendent, a reprezentat circa 19% din vânzările totale ale Ariston, în timp ce peste 22% din volumul vânzărilor a fost realizat în centrul tarii şi în Capitală.

În ceea ce priveşte zona Dobrogea şi Sud Estul ţării, reprezentanţii companiei susţin că acestea formează o piaţă deocamdată relativ restrânsă deoarece în anumite zone nu a fost încă implementată reţeaua de gaz (de exemplu Giurgiu, Tulcea) sau ponderea subvenţiei pentru furnizarea de încălzire şi apă caldă menajeră a fost ridicată (de exemplu Constanţa, unde subvenţia a fost de 55%).

Referitor la evoluţia vânzărilor de centrale termice pentru 2011, Cătălin Drăguleanu estimează că un impact major îl va avea politica de subvenţii pe care o va adopta Guvernul anul viitor dar şi problemele pe care le vor întâmpina CET-urile în perioada următoare.

"Cluj Napoca, Timişoara, Ploieşti, Craiova şi municipii din Estul ţării sunt o parte dintre localităţile în care preconizăm că numărul debranşărilor va creşte accelerat chiar din primavară. Unul dintre factorii decidenţi va fi valoarea facturilor la încălzire din această iarnă, dupa ce preţul gigacaloriei a fost mărit. În Timişoara spre exemplu, costurile încalzirii au crescut cu 40%, în Ploieşti şi Brăila cu 58%, la Galaţi cu aproximativ 20% iar la Craiova cu peste 15%", apreciază oficialul Ariston Thermo România.

Problemele CET-urilor, anunţurile contradictorii despre eliminarea subvenţiilor pentru termoficare, dar şi dorinţa de independenţă privind confortul termic au dus până în prezent la un număr de peste 80.000 de apartamente debranşate de la sistemul centralizat de termoficare.


8 December 2010