Afacerile cu proprietati au crescut de doua ori comparativ cu 2009, insa volumul total inca se mentine la 20% din cel atins in 2007 Intr-un an investitorii de la NEPI si-au dublat portofoliul de active romanesti.

15728-81.jpgIn termeni de tranzactii imobiliare, 2010 poate fi declarat fara indoiala drept anul New Europe Property Investments (NEPI). Fondul sud-african de in­ves­titii a sustinunt o politica agresiva de achizitii, in contul acestuia fiind trecute apro­xi­ma­tiv jumatate din tranzactiile cu pro­prietati comerciale semnate in acest an in Roma­nia. Astfel, daca volumul total de tranzactii cu proprietati comerciale (cladiri de birouri, spatii comerciale si industriale) din acest an ar putea depasi valoarea de 300 mil. euro, tranzactiile con­ta­bilizate in dreptul numelui NEPI se ridica la circa 140 mil. euro, potrivit calcu­lelor realizate de „Financiarul", in baza cifrelor livrate de companiile de consul­tanta.

Prin urmare, NEPI a fost de departe cel mai activ investitor pe piata tranzac­tiilor, luand fata unor fonduri inter­na­tio­nale mari precum Immofinanz sau CA Immo cu active de sute de milioane de euro numai in Romania. Astfel, daca la finalul anului trecut, pe 31 decembie 2009, cele 30 de proprietati comerciale ale NEPI (din care 24 localizate in Romania), totalizau o valoare de 146 mil. euro, in mai putin de 12 luni valoarea acestor active aproa­pe ca s-a dublat, fondul sud-african rea­lizand in Romania achizitii de porto-fo­liu in valoare de aproximativ 140 mil. euro. NEPI nu a fost numai cumparator, com­pa­nia renuntand, la doi ani de la achizitie, la una din proprietatile cumparate la pa­chet in asa-zisul portofoliu Raiffeisen care acum este compus din 18 imobile. Astfel, la inceputul acestui an fondul a revandut catre Avrig 35 cea mai mare cladire, sediul Raiffeisen din Constanta de 6.800 mp, pentru suma de 5,8 milioane de euro.

In total, portofoliul Raiffeisen contine peste 26.000 mp in 18 imobile in zonele centrale a tot atatea orase mari din tara, inchiriate pana in 2014 catre Raiffeisen.

Portofoliul NEPI mai contine patru proprietati facand parte din asa-numitul portofoliu Flanco, cate una in Iasi, Bacau, Bucuresti si Brasov, si din care doar imobilul din Brasov este ocupat de Flanco (3.400 mp). Anul trecut, portofoliul de proprietati retail a fost completat cu un nou activ, reprezentat de parcul de retail ERP Braila (53.000 mp), cumparat de la Belrom contra sumei de 63 de milioane de euro. Pe segmentul industrial, NEPI mai detine un spatiu in suprafata de 23.000 mp situat in localitatea Rasnov, proprietatea fiind evaluata la finalul anului la circa 12,2 milioane de euro.

Anul acesta, fondul sud-african si-a completat colectia de proprietati cu noi achizitii pe segmentele retail si office, iar datorita demersurilor initiate, activitatea investitionala in imobiliare a crescut in acest an. E adevarat ca, in comparatie cu anii trecuti, majoritatea afacerilor parafate in acest an inclusiv de catre NEPI au tintit proprietati cu probleme (in general datorii), dar au fost si achizitii transfron­taliere, intelegeri intra-grup si tranzactii cu sume nominale. In primul trimestru al anului 2010, NEPI a achizitionat de la dezvoltatorul Avrig 35 proiectul IRIS Park Pitesti - un centru de retail, avand ca an­core hipermarketul Auchan si un maga­zin Bricostore. Va­loarea raportata a tran­­zac­tiei a fost de 21 mil. euro. Parte componenta a acestei tranzactii a fost, potrivit Colliers Intrenational, optiunea celor de la NEPI de a cumpara galeria proiectului ulterior finalizarii tranzactiei. A doua mare tranzactie a urmat in partea a doua a anului, cand NEPI a anuntat preluarea proiectului de birouri Floreasca Business Park cu aproximativ 27,6 mil.

euro. Achizitia activului se va realiza prin cumpararea firmei Ingen Europe BV, care detine Floreasca Business Park SRL. NEPI a preluat si creditul bancar al acesteia, de 73,6 mil. euro.
Ce mai fac multinationalele

In mare parte, multinationalele imo­biliare au fost ocupate cu consolidarea por­tofoliilor actuale, iar schimbarile intervenite pe piata au fost, de regula, rezultate ale unor deal-uri facute la nivel transfrontalier. Astfel, prima parte a anului a fost caracterizata de preluarea de catre CA Immo a portofoliului Europolis, divizia de investitii imobiliare a Volks­bank. Activele romanesti - Europolis Indus­trial Park, Europe House si Riverplace - ale Europolis, in valoare de 200 mil. euro, trecand in administrarea noului proprietar.

Tranzactia presupune insa preluarea si a altor proiecte initiate de Europolis si aflate in curs de dez­vol­tare. Concomitent, Immoeast (Immo­finanz) a finalizat o tranzactie inceputa in 2007 prin care a cumparat 85% din Polus Center Constanta (actual Maritimo), tranzactia facandu-se in baza angaja­men­tului cumparatorului de a plati datoria de 40 mil. euro pe care o avea dezvoltatorul TriGranit. Trebuie remarcat ca desi volumul total tran­zactionat a crescut de aproape doua ori comparativ cu anul trecut, acesta continua sa fie mult sub nivelul-record atins in 2007, reprezentand doar 20% din valoarea deal-urilor din acel an (de 1,5 miliarde de euro).


Sursa

21 December 2010