Într-o perioadă de relativă stabilitate a pieţei imobiliare autohtone, compania de consultanţă Jones Lang LaSalle se arată pesimistă. Studiile acesteia arată că anul acesta se va înregistra un număr mic de tranzacţii, fapt care va duce inevitabil şi la scăderea preţurilor.

Business GraphicChiar dacă proprietarii din Bucureşti par să ţină de preţ, mulţi dintre ei se lasă uşor convinşi în negocierile cu clienţii. Tocmai de aceea, specialiştii Jones Lang LaSale prevestesc vremuri bune pentru clienţi, dar nu tocmai fericite pentru proprietari şi dezvoltatorii care au stocuri de locuinţe.

Majoritatea apartamentelor noi din Bucureşti au fost disponibile la preţuri mai mici de 1.000 euro/mp. Totuşi, nivelul obţinut în urma negocierii poate fi semnificativ mai mic decât preţul cerut iniţial. În ciuda suişurilor şi coborâşurilor din ultimele trimestre, preţul mediu al unei locuinţe a rămas cam la acelaşi nivel, comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, încă există potenţial de corecţie a preţurilor dacă sunt luate în calcul vânzările slabe înregistrate pe piaţă", se arată într-un raport al Jones Lang LaSalle.

Pe segmentul rezidenţial nou, vor avea de câştigat dezvoltatorii care au construit pentru vremurile de criză

Perspectivele pentru segmentul rezidenţelor noi sunt chiar mai sumbre, dat fiind faptul că piaţa s-a împotmolit: s-a construit puţin în perioada de criză, iar cele mai multe proiecte rezidenţiale scoase la vânzare sunt dedicare clienţilor de dinainte de criză. Tocmai de aceea, dezvoltatorii care au construit în perioada de criză, pentru perioada de criză, vor avea un avantaj. Dar numărul covârşitor al celorlalţi va trage media vânzărilor într-un punct nefavorabil pieţei.

Oferta pieţei este încă reprezentată de proiecte lansate în perioada de boom. În continuare, se înregistrează un volum limitat de investiţii în proiecte rezidenţiale. Preţurile solicitate au rămas relativ stabile, deşi în viitor sunt posibile scăderi de preţ. Au existat foarte puţine proiect rezidenţiale noi scoase pe piaţă în ultimele luni. Multe investiţii sunt puse în continuare în aşteptare. În trimestrul al treilea oferta pieţei era reprezentată de aproximativ 3.500 de locuinţe", apreciază sursa citată.

Problemele pe care clienţii le întâmpină atunci când vor să contracteze un credit sunt, în opinia companiei, cel mai mare impediment în reluarea tranzacţiilor la un nivel mai bun.

Deşi ponderea achiziţiilor plătite numerar nu ar trebui subestimată, este tot mai probabil ca numărul de locuinţe vândute în acest an să fie mai mic decât în 2010. Acest lucru este determinat într-o mare măsură de nivelul scăzut de transparenţă a pieţei. O serie de evenimente nefavorabile (insolvenţe, falimente şi proiecte îngheţate) au redus semnificativ nivelul de încredere", se subliniază în raport.

La ce să ne aşteptăm în 2012 pe piaţa imobiliară din România

Nici previziunile privind evoluţia pieţei în 2012 nu sunt optimiste. Specialiştii Jones Lang LaSale, acestea fiind influenţate de prognozele nefavorabile ale instituţiilor financiare privind perspectivele economice ale României.

"Dacă aceste previziuni se vor materializa, pe piaţa rezidenţială se vor înregistra destul de puţine îmbunătăţiri. Sunt aşteptate noi măsuri de austeritate din partea Guvernului şi o continuare a metodei conservatoare de creditare a băncilor, ambii fiind factori ce ar putea împiedica redresarea pieţei. Deşi este puţin probabil să se înregistreze o creştere a cererii efective în viitorul apropiat, factorii fundamentali care formează cererea în Bucureşti, cum ar fi stocul de locuinţe mici, rămân valabili şi oferă pieţei perspective de viitor", se mai spune în raport.

Aceste perspective nu îi sperie însă pe dezvoltatorii imobiliari, care au început deja să anunţe că, dacă piaţa va păstra acelaşi ritm, anul viitor am putea vedea chiar primele scumpiri.


7 November 2011