Joc de preturi pe imobiliar
Curierul National - 22.09.2006
 

joc de preturi pe imobiliar- ARAI: Preturile locuintelor vechi vor scadea cu pana la 15% imediat dupa aderarea la UE, dar vor reveni pe un trend treptat de crestere dupa circa doi ani

- Trei sunt factorii care vor dobori preturile, de cele mai multe ori aberante, ale apartamentelor comuniste: socul economic al aderarii va face investitiile in imobiliar mai putin interesante, dezvoltatorii implementeaza proiecte de mai mici dimensiuni si mai ieftine, iar BNR tempereaza expansiunea creditului imobiliar

Pentru cei care au intentionat in ultimii doi ani sa investeasca in segmentul rezidential, volatilitatea pietei le-a dat batai de cap. In plus, multitudinea de speculatii pe marginea efectelor aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a creat panica in piata. Aceasta s-a tradus in principal in cresterea sustinuta a preturilor apartamentelor vechi, cu toate ca dezvoltatorii anuntau tot mai des iesirea pe piata a unor noi complexuri rezidentiale, mult mai confortabile decat cele vechi, insa evident mai scumpe.

O revolutie era de asteptat sa se produca anul acesta, datele tuturor marilor companii imobiliare indicand posibile crash-uri ale preturilor apartamentelor comuniste. Cu toate acestea, la trei luni distanta de finele anului, preturile pe metrul patrat in aceste spatii continua sa creasca ametitor. In paralel, chiriile inregistreaza maxime istorice, pe fondul dezvoltarii extrem de lente a spatiilor noi in ultimii zece ani.

Cu 15% mai putin

Reprezentantii agentiilor imobiliare sunt, insa, increzatori ca acest sfarsit de an si urmatorii doi vor calma apetitul de crestere al pietei rezidentiale. Trei sunt factorii care vor dobori preturile de cele mai multe ori aberante ale apartamentelor comuniste. Potrivit Ruxandrei Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, odata cu aderarea Romaniei la UE preturile vor cunoaste o tendinta generala de crestere, iar investitiile in imobiliar vor fi mai putin oportune.

"Probabil ca scaderea va fi de pana la 15% ca urmare a socului economic care va avea loc pe fondul scumpirii utilitatilor, a alimentelor. Romanii nu vor mai fi atat de interesati sa cumpere locuinte, ulterior insa preturile vor creste treptat, dupa care va avea loc o stabilizare", a spus Clenciu, la Congresul International Imobiliar. Un al doilea factor care va determina scaderea preturilor la apartamente tine de strategia dezvoltatorilor, care au inteles ca pentru majoritatea romanilor preturile noilor complexe sunt prea mari, chiar si pentru clasa medie.

Nu au lasat din calitate, insa au creat apartamente mai mici, ale caror preturi le concureaza puternic pe cele ale apartamentelor vechi. "Pretul pe metru patrat in noile complexuri rezidentiale sunt mai mici decat in apartamentele comuniste. Dezvoltatorii s-au adaptat cererii din Romania si creeaza acum spatii mai reduse si mult mai accesibile, un model de succes fiind apartamentele de doua camere", ne-a declarat presedintele ARAI.

Citeste articolul integral in Curierul National


Adelina Vlad
Curierul National
 

22 septembrie 2006