Economia României dă semne de însănătoşire, cel puţin aşa arată rapoartele. Potrivit unui studiu realizat de compania Jones Lang LaSalle (JLL), România a înregistrat o creştere economică peste aşteptări, în primul trimestru al anului. Specialiştii susţin că s-a ajuns în acest punct datorită rezultatelor bune înregistrate la export şi cererii mici la import, corelate cu scăderea consumului.

31284-economy_reports.jpgExportul joacă un rol important în alcătuirea PIB-ului, iar România a înregistrat o creştere pe acest segment în urma unei cereri ridicate din partea unor ţări aflate în afara Uniunii Europene. Exporturile româneşti sunt cu precădere formate din echipamente şi maşini grele, dar şi din bunuri din industria prelucrătoare.

Creşterea economică ar trebui să atingă 2,7% în 2014, urmând ca în anul 2015 să se situeze în jurul valorii de 3,5% stimulată de revenirea consumului şi a puterii de cumpărare, precum şi a revenirii economiei globale. Creşterea economică a anului 2013 este supusă unei revizuiri pozitive continue. Cele mai recente prognoze emise de diverse instituţii financiare, Institutul Naţional de Statistică şi diverşi analişti economici ai băncilor comerciale locale estimează creşterea economică în intervalul 1,4 – 2,4%”, reiese din ultimul studiu de piaţă semnat de compania de consultanţă Jones Lang LaSalle.

Un alt lucru pozitiv ce trebuie menţionat este decizia Băncii Naţionale a României de a reduce rata dobânzii de referinţă de la 5,25% la un minim istoric de 5%. În funcţie de evoluţia inflaţiei, analiştii financiari se aşteaptă ca BNR să continue această politică cel mai probabil şi în luna octombrie. BNR urmăreşte să ţină inflaţia în zona prognozată şi, ca urmare, intenţionează să micşoreze costurile de împrumut şi să contribuie la creşterea încrederii în mediul economic autohton.

Mediul de investiţii

Volumul total al investiţiilor a atins în prima jumătate a anului 2013 valoarea de 62 milioane euro, cea mai importantă tranzacţie fiind preluarea clădirii de birouri The Lakeview de către fondul de investiţii New Europe Property Investors, fond listat la bursa AIM din Londra. Aceasta este cea mai mare tranzacţie încheiată din 2010 până în prezent cu un proiect de birouri de pe piaţa din Capitală.

În al doilea trimestru al acestui an, nu s-a semnat nicio tranzacţie. În prezent, putem spune că se află în fază avansată de negociere câteva proiecte imobiliare, în special proiecte cu spaţii comerciale amplasate pe întreg teritoriul ţării. Dat fiind faptul că procesul de tranzacţionare este lung, specialiştii se aşteaptă ca finalizarea acestora să aibă loc abia spre sfârşitul acestui  an.

În ultimii ani, interesul investitorilor s-a concentrat pe produsele prime; investiţiile cu produse secundare sau din zone non-centrale au fost foarte limitate. În anul 2013 am observat o schimbare în strategia fondurilor de investiţii, care preferă acum proiecte cu potenţial de îmbunătăţire printr-un management eficient, în detrimentul produselor prime. Aceşti investitori care au acces imediat la resurse financiare sunt interesaţi de extinderea prezenţei regionale, iar prin intermediul echipelor locale deja operaţionale îşi propun să preia proiecte care oferă posibilitatea restructurării proiectului imobiliar şi implicit a îmbunătăţirii rezultatelor financiare”, mai precizează raportul citat. 

CITEȘTE ȘI: România nu se mai află pe harta imobiliară a Europei şi ar putea fi invadată de investitori asiatici


 

5 August 2013