Dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiţi să ofere reduceri substanţiale de preţ pentru a merge mai departe cu proiectele, majoritatea având locuinţe greu de vândut din cauza suprafeţelor prea mari şi implicit a preţurilor ridicate, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL).

16378-investitii_imobiliare_91524500.jpg"Oferta actuală de unităţi rezidenţiale este greu de comercializat atât din cauza preţului de vânzare, cât şi a structurii acesteia, având în majoritatea unităţilor suprafeţe prea mari. Pentru a putea merge mai departe, dezvoltatorii vor fi nevoiţi să acorde reduceri substanţiale de preţ", se arată într-un studiu de piaţă al Jones Lang LaSalle.

Consultanţii JLL apreciază că în condiţiile actuale de piaţă noile investiţii ar putea fi mai atractive, însă dezvoltatorii se vor concentra doar pe proiectele deja finalizate.

"Noile proiecte pot fi mult mai atractive, atât timp cât vor fi competitive financiar, vor avea un design adaptat pieţei şi în final un preţ mai mic de vânzare", consideră analiştii companiei.

Aceştia adaugă că şi în condiţiile în care dezvoltatorii au scăzut preţurile în ultimele trimestre din 2010, respectiv cu peste 6% în trimestrul trei şi 3-4% în ultimele trei luni, sunt necesare noi reduceri, în vederea adaptării acestora la bugetele gospodăriilor din România.

Potrivit datelor Jones Lang LaSalle, oferta din 2010 a fost foarte scăzută, pe de o parte dezvoltatorii concentrându-se pe proiectele aflate în derulare, iar pe de altă parte au fost descurajaţi să mai propună noi investiţii de o piaţă rezidenţială aproape blocată.

"Atâta timp cât oferta actuală nu corespunde puterii financiare a potenţialilor cumpărători sau aşteptărilor acestora, este posibil ca deblocarea pieţei rezidenţiale să mai dureze câteva luni. Statistic, 2010 va fi raportat ca un an în care construcţia de unităţi rezidenţiale a fost cu mult sub cererea locală", au mai spus consultanţii LaSalle.

În primele trei trimestre din 2010, Jones Lang LaSalle apreciază că au fost finalizate circa 1.000 de locuinţe, nivel apropiat cu cel din 2000.


Sursa

8 February 2011