Izolarea termica a locuintei ne costa 1.500 de euro
Evenimentul Zilei - 26.01.2006
 

Romanii care doresc sa-si izoleze termic locuinta trebuie sa scoata din buzunar aproape 1.500 de euro. Banii vor fi necesari pentru captusirea peretilor, inlocuirea ferestrelor, precum si pentru unele lucrari la instalatii. In Romania, conform unor studii, jumatate din blocuri au nevoie de astfel de lucrari. Ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca investitia respectiva se recupereaza in 6-8 ani.

A crescut subventia statului

Potrivit acestuia, efortul financiar al asociatiilor de proprietari a fost redus considerabil datorita unor modificari legislative privind finantarea lucrarilor de executie. Astfel, valoarea acestor costuri a fost redusa de la 75% la o treime. De la inceputul anului, Ministerul Transporturilor, autoritatile locale si asociatiile de proprietari suporta costul lucrarilor in mod egal. In schimb, costurile expertizarii si proiectarii lucrarilor vor fi suportate integral de stat. Pana la sfarsitul lui 2005, 75% din fondurile necesare lucrarilor erau suportate de proprietari, Ministerul Transporturilor contribuind cu restul de 25%. Laszlo Borbely a spus ca, in urma reabilitarii, valoarea de piata a unei locuinte va fi mult mai mare decat cea din prezent.

Training cu asociatiile de proprietari

„Vom lansa in luna februarie o campanie media si intalniri cu asociatiile de proprietari si primari pentru a-i convinge de avantajele reabilitarii: o locuinta mai calda, mai bine izolata, plati mai mici cu 15%-20% la consumurile de energie termica etc.”, a spus Borbely.
Anul trecut, cabinetul Tariceanu a aprobat reabilitarea termica a 26 de blocuri din Bucuresti si din sase judete. Finalizarea lucrarilor urmeaza sa aiba loc in acest an.
Programul gestionat de Ministerul Transporturilor va fi finantat, in 2006, de fonduri in valoare de 8 milioane de lei noi, adica aproape 3 milioane de euro. O parte din aceste fonduri vor veni de la guvernul german, care va pune la dispozitia Ministerului Transporturilor personal si bunuri in valoare de 900.000 de euro.

Cristian Matache - Evenimentul Zilei
 

26 ianuarie 2006