Izolarea fonica a locuintei


ADEVARUL -  07.11. 2003


       Unul dintre marile dezavantaje ale locuirii la bloc este socializarea prin peretii locuintei. Certuri de familie, chefuri organizate spontan in miez de noapte, permutari de mobila - activitatea casnica a vecinilor va este familiara, vreti-nu vreti, pentru ca nici un constructor roman nu si-a pus problema izolarii fonice a imobilelor la momentul construirii acestora.
       Si daca bugetul nu va permite sa inaugurati vila retrasa de pe malul lacului, atunci izolarea fonica a apartamentului devine o necesitate. Exista doua materiale folosite frecvent in acest proces: vata minerala si polistirenul expandat. Majoritatea constructorilor il recomanda pe ultimul ca avand calitati de izolare mult mai bune decat vata minerala.

   Trebuie sa stiti din start, insa, ca nu toate zgomotele pot fi atenuate. Specialistii in domeniu opineaza, de pilda, ca undele inalte (vocile, spre exemplu) pot fi foarte bine izolate, in schimb cele joase si zgomotele de impact (tropaitul) sunt foarte greu de izolat. Exista metode standard de izolare care au condus la determinari de reducere a zgomotelor de impact. Astfel, volumul de zgomot este redus cu pana la 60 de decibeli dupa oprirea sursei de zgomot.

        Exista anumite tipuri de polistiren expandat care ating astfel de performante. Obtinerea peretilor fonoabsorbanti se realizeaza prin aplicarea pe peretii principali ai incaperii (care pot fi din caramida sau beton) a unor straturi suplimentare de materiale care au calitatea de a realiza izolatia fonica. In cazul polistirenului expandat aceasta operatiune este relativ simpla.
        La nivelul peretelui deja existent se monteaza niste profile metalice, iar intre acestea se aplica polistirenul cu ajutorul unor adezivi speciali care nu il ataca. Fixarea polistirenului se face in alternante precis calculate cu straturi de aer. Cu cat straturile absorbante sunt mai groase cu atat absorbtia zgomotului este mai mare.

       Dupa aplicarea polistirenului, lucrarea este mascata cu un perete de rigips. In cazul podelei, se vor aplica mai multe straturi de materiale, de la 5 pana la 7, dintre care unul singur va fi placa de polistiren. Trebuie sa luati in calcul faptul ca placile din polistiren si peretele din rigips vor ingusta camera. De aceea, majoritatea constructorilor recomanda ca izolatia fonica sa fie facuta in momentul in care este construita cladirea. In acest caz, placile din polistiren sunt incastrate direct in pereti, ceea ce exclude problema redimensionarii spatiului.


Daniela DUMITRESCU

 

 

7 November 2003