Iulius Group, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, atacă decizia Curţii de Apel Oradea privind anularea unor hotărâri prin care Consiliul Local Iaşi s-a asociat cu omul de afaceri pentru dezvoltarea proiectului imobiliar Palas din centrul Iaşiului, investiţie de 260 milioane de euro.

15929-palas_14.jpg"Miile de locuri de muncă de până acum şi după inaugurare, scopul de utilitate publică, dar şi veniturile consistente pe care le va aduce bugetului local, sume necesare pentru a continua investiţiile în Iaşi, ne îndreptăţesc să apelăm la toate căile de atac deja promovate împotriva deciziei pronunţate de Curtea de Apel Oradea pentru o soluţie legală şi corectă. Faptul că decizia instanţei conţine opinii diferite ale judecătorilor care au alcătuit completul de judecată ne întăreşte convingerea că este absolut necesară parcurgerea tuturor demersurilor legale", se arată într-un comunicat al Iulius Group, citat de Mediafax.

Curtea de Apel Oradea a dispus în luna noiembrie a anului trecut anularea unor hotărâri prin care Consiliul Local Iaşi s-a asociat cu Dascălu. Omul de afaceri s-a asociat cu municipalitatea din Iaşi în 2004 pentru realizarea pe un teren de 12 hectare din spatele Palatului Culturii a unui proiect format din centru comercial, hoteluri, clădiri de birouri şi apartamente. Primele două clădiri de birouri au fost finalizate în 2010, iar cea mai mare parte a complexului ar trebui finalizată până în septembrie 2011, când în centrul comercial ar urma să fie deschise un hipermarket Auchan şi o galerie cu magazine ale unor retaileri de îmbrăcăminte, printre care şi H&M. Parteneriatul a fost însă contestat în Justiţie de către firmele Turism Moldova şi Alimentara, controlate de omul de afaceri ieşean Dănuţ Prisecariu. "Admite în parte acţiunile conexate. Dispune anularea HCL 576/28.12.2004; 3/17.01.2005 şi nr. 4/17.01.2005 emise de Consiliul Local Iaşi", se arată în decizia Curţii de Apel Oradea, pronunţată în noiembrie.

În primele două articole ale Hotărârii Consiliului Local Iaşi numărul 576 din 2004, anulată de către Curtea de Apel Oradea, este precizat că "se aprobă trecerea din domeniul public local în domeniul privat al Municipiului Iaşi a terenului în suprafaţă de 119.392 metri pătraţi situat în Iaşi, perimetrat de strada Palat, strada Sf. Constantin şi strada Sf. Lazăr, conform planului anexat. Se aprobă asocierea între Consiliul Local Municipal Iaşi şi S.C. Iulius Group S.R.L., având ca obiect edificarea "Ansamblului Madison"", potrivit site-ului Primăriei din Iaşi.

Hotărârile 3 şi 4 din 2005 ale Consiliului Local Iaşi au în vedere trecerea în domeniul privat al Municipiului Iaşi a unor spaţii folosite drept cabinete medicale, dar şi "valoarea aportului la asociere" cu Iulius Group. "Compania Iulius Group este convinsă însă că reprezentanţii municipalităţii ieşene vor alege cele mai bune soluţii pentru ca ansamblul urbanistic Palas să fie inaugurat în toamna acestui an. Palas reprezintă cea mai importantă investiţie făcută nu doar în Iaşi, ci în nord-estul României, în ultimele două decenii, şi a fost conceput pentru a readuce oraşul pe harta economică şi turistică a ţării. Acest complex multifuncţional unic aduce premiere între care: cea mai mare parcare subterană din ţară, cu 2.500 locuri (care va rezolva o mai veche problemă a comunităţii locale), prima stradă comercială din România şi un Muzeu al Curţii Domneşti menit să pună în valoare vestigiile scoase la lumină de Palas", se menţionează în comunicat.

Palas este un ansamblu multifuncţional, care va atrage o investiţie de 260 milioane euro, construcţia fiind începută în 2007. Suprafaţa construită a întregului complex va fi de 320.000 metri pătraţi şi va cuprinde o zonă comercială, de birouri, hotelieră, de locuinţe, precum şi spaţii de agrement şi de distracţie. Iulius Group mai deţine patru centre comerciale în Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Suceava.


Sursa

6 January 2011