Proprietarii locuinţelor din România îşi doresc reducerea facturii de întreţinere, însă nu dispun de resurse financiare care să susţină soluţiile şi tehnologiile puse la dispoziţie de experţii locali, a anunţat deputalul PSD Iulian Iancu, în cadrul unui seminar pe tema eficientizării energetice a clădirilor.

14574-panouri_solare_50c7c2ef80.jpg„Avem la dispoziţie 12 programe la nivel european care oferă fonduri pentru eficientizarea energetică a imobilelor, însă şi aici ne vom lovi de un obstacol. Nu le poţi accesa daca nu ai partener băncile, care astăzi sunt foarte reticente", a menţionat Iancu.

Potrivit acestuia, primul pas ce trebuie făcut spre eficientizarea energetică a clădirilor din România este iniţierea unui program pilot care să dea direcţia. Iancu a subliniat faptul că aceste proiecte trebuie corelate cu noile condiţii de piaţă, deoarece investitorii nu se implică dacă riscul este maxim. Totodată, cadrul legal ar trebui să sprijine proprietarii imobilelor să acceseze programul şi să diminueze riscul potenţialilor investitori.

„Suntem într-o criză profundă, în care lumea este în căutare de locuri de muncă. Nu există un sector care să aibă un impact economic atât de mare precum cel al eficientizării energetice a clădirilor", este de părere deputatul social-democrat.


Sursa

25 October 2010