Piata de consultanta ar putea sa stagneze in acest an sau chiar sa scada in conditiile mentinerii unui climat economic dificil, plin de incertitudini, apreciaza Vasile Iuga, country managing partner al PwC.

"Totusi, anumite segmente vor fi mai dinamice. Ma refer in primul rand la serviciile de consultanta pentru reorganizarea afacerii si insolventa care vor fi din ce in ce mai solicitate in aceasta perioada economica dificila", a explicat Iuga pentru ZF. El anticipeaza o intensificare a activitatii de fuziuni si achizitii, pe fondul reluarii apetitului investitorilor pentru companiile cu perspective de dezvoltare pe termen mediu si lung si al nevoii antreprenorilor romani de a-si finanta extinderea sau de a-si valorifica investitia.

Pe de alta parte, el se asteapta la inca un an dificil pentru sectorul imobiliar, cu foarte putine tranzactii si de mica anvergura, ceea ce va afecta si serviciile de consultanta din acest sector. Iuga vede posibila o intarire a cooperarii dintre firmele de insolventa si bancile detinatoare de portofolii de creante neperformante pentru cautarea unor solutii optime de valorificare a acestor creante.

In privinta serviciilor de audit, PwC se asteapta ca actionarii si finantatorii sau creditorii sa solicite analize mai detaliate a situatiilor financiare si ale activelor pentru a distinge companiile sanatoase de cele care prezinta un grad mai ridicat de risc. De asemenea, Iuga crede ca s-ar putea sa vedem o cerere sporita pentru servicii de consultanta in materie de prevenire si identificare a fraudelor, pe masura ce nivelul infractionalitatii economice careia ii cad victima companiile va creste in acest climat economic dificil.

"Asistam la sporirea disputelor intre actionari, ceea ce creeaza noi oportunitati de afaceri pentru firmele de consultanta pe partea de investigatie economica si litigii."

In cautarea unor solutii de optimizare fiscala pentru conservarea lichiditatii, tot mai multe companii vor apela la servicii de consultanta fiscala, considera Iuga. "Segmentul de consultanta pe litigii fiscale ne asteptam sa cunoasca o crestere, inclusiv datorita necesitatii companiilor de a-si recupera TVA la timp". Totodata, ar putea sa apara oportunitati de consultanta interesante pe segmentul parteneriatelor public-private, cu conditia adoptarii unei legislatii corespunzatoare.

 
Sursa

10 June 2010