Industria IT cu 33% si sectorul financiar cu 16% au ramas principalele surse ale cererii de spatii de birouri de Clasa A, datorita puterii financiare pe care o detin, sustin analistii pietei imobiliare din Capitala.
Potrivit consultantilor Colliers International, companii cu nume din domeniul IT, precum si numeroase institutii bancare din sectorul financiar au ocupat circa 50% din spatiile de birouri de clasa A din Capitala, urmate indeaproape de industria petrochimica si industria farmaceutica si medicala.
In ceea ce priveste spatiile de birouri de clasa B, si aici mai mult de jumatate din cerere (59%) a fost generata de trei sectoare: IT, telecom si industria farmaceutica si medicala.

"Vorbim in primul rand de companii multinationale, care tin la imagine si la dotarile de prima clasa pentru spatiile de birouri, dar nu numai. Observam si un trend ascendent in ceea ce priveste dorinta companiilor locale pentru spatii clasa A", a declarat pentru NewsIn Mihaela Cnobloch, consultant in cadrul departamentului birouri al DTZ.
Reprezentantii companiei DTZ Echinox au declarat ca zona de nord a Bucurestiului, care cuprinde Piata Victoriei, Aviatorilor-Dorobanti, Herastrau-Baneasa si Soseaua Pipera, se mentine in topul birourilor.
Colliers International mai sustine ca anii 2007 si 2008 vor inregistra o schimbare majora in privinta balantei dintre cerere si oferta, avand in vedere majorarea semnificativa a stocului de spatii noi de pe piata birourilor.

Astfel, proiectele de clasa A cu mari sanse de finalizare in perioada mentionata vor suplimenta cu peste 70% stocul actual de 290.000 metri patrati.
Un raport al Colliers estimeaza un stoc total al spatiilor de Clasa A de 469.500 metri patrati la finele anului si de peste 600.000 metri patrati in decembrie 2008.
Cea mai mare cladire office ce va fi finalizata in trimestrul I al anului viitor este Calea Floreasca (169 35.000 metri patrati). (NewsIn )

Sursa

7 March 2007