0-617-97634_pic.jpgInvestitorii israelieni si spanioli sunt cei mai activi pe piata imobiliara romaneasca, foarte atractiva si profitabila, a declarat Monica Marin, managerul companiei EuroMetropola. Acestia sunt interesati mai ales de terenurile din vecinatatea marilor orase si in special de cele din jurul Capitalei, unde randamentele obtinute sunt maxime. In plus, mai exista un motiv pentru care acesti investitori prefera Romania. „Multi dintre israelienii care vin aici sunt de origine romana.
Se poate vorbi si despre o motivatie sentimentala“, este de parere analistul Radu Zilisteanu. In schimb, afluxul de investitori spanioli este explicat si prin prisma prabusirii pietei imobiliare din Spania, anul acesta. Capitalul spaniol si israelian este directionat catre terenurile pretabile pentru constructia de locuinte si parcuri logistice.
Afacerile cu terenuri, apartamente, spatii comerciale si cladiri de birouri din Romånia vor continua sa fie profitabile pentru investitorii romåni si straini si in urmatorii patru-cinci ani. “Israelienii si spaniolii asalteaza piata imobiliara de ceva vreme, pentru ca aici se obtin inca randamente bune comparativ cu alte tari”, ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu. La mare cautare sunt terenurile din jurul marilor orase, mai ales din vecinatatea Bucurestiului, care au inca preturile accesibile.

Sectorul imobiliar continua sa atraga banii investitorilor straini. “De departe, israelienii si spaniolii sunt cei mai activi pe piata imobiliara romaneasca, foarte atractiva si profitabila”, a precizat Monica Marin, managerul companiei EuroMetropola. Mai exista insa si un alt motiv pentru care acestia prefera Romania. “Multi dintre israelienii care vin aici sunt de origine romana. Se poate vorbi si despre o motivatie sentimentala”, este de parere analistul Radu Zilisteanu.

In schimb, afluxul de investitori spanioli este explicat si prin prisma prabusirii pietei imobiliare din Spania, anul acesta. “Ei au construit masiv in ultimii ani, cu mult peste posibilitatile de absorbtie ale pietei iberice. De aceea au venit aici, unde cererea este mare si au pentru cine dezvolta proiecte imobiliare de toate tipurile. In aceste conditii, si profitul este ridicat”, explica Radu Zilisteanu.

Terenurile de långa Bucuresti, in topul tranzactiilor
Monica Marin spune ca investitorii israelieni, ca si cei spanioli, se orienteaza catre terenurile din zonele adiacente Bucurestiului. In primul rand, acestea sunt cumparate in vederea construirii de blocuri si vile. “Israelienii vin cu o experienta foarte bogata atat in tehnica de constructie, cat si in managementul investitiilor”, explica Monica Marin.
Spre deosebire de romani, care sunt mai nerabdatori in privinta profitului si cauta sa obtina castig cu investitii minime, acestia sunt parteneri de afaceri seriosi, care privesc investitiile pe termen lung. “Mai nou, investitorii israelieni se bucura si de sprijinul bancii israeliene, care a deschis la sfarsitul anului trecut o filiala in Romania”, adauga managerul companiei imobiliare. Capitalul spaniol si israelian se directioneaza si catre terenurile pretabile pentru constructia parcurilor logistice.

Sunt preferate suprafetele mari, de zeci de hectare, situate la cel mult 40 km de Bucuresti. Nu orice teren din afara orasului este bun de cumparat pentru acest scop. Analistii companiei de consultanta DTZ Echinox spun ca parcelele situate in vestul Capitalei, langa autostrada Bucuresti-Pitesti, sunt cele mai cautate din acest punct de vedere. In ciuda interesului crescut din partea cumparatorilor, Romania este inca in urma Cehiei, Ungariei si Poloniei in privinta construirii de hale si depozite.

La sfarsitul anului trecut, stocul de spatii industriale abia depasea 400.000 mp, fata de 2,68 milioane mp, in Polonia, potrivit DTZ Echinox. Pana la sfarsitul acestui an urmeaza sa fie finalizate in Romania proiecte de hale care vor mai adauga 200.000 mp la stocul existent.

Afacere israeliano-spaniola, intermediata de romani
Spaniolii si israelienii sunt interesati sa cumpere si apartamente in imobile noi, de la cele de pe planseta pana la cele aproape finalizate. “Ultima tranzactie de mare anvergura pe care am incheiat-o a fost proiectul Regina Maria, inca in lucru, vandut pentru 3,1 milioane de euro”, spune reprezentantul EuroMetropola. Afacerea s-a derulat intre un cumparator spaniol si un vanzator israelian, adauga Monica Marin.

Sursa

9 July 2007