Piata imobiliara din Romania a inceput incet, incet sa se dezghete, chiar daca 2010 ramane un an dificil, arata un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Wall-Street a stat de vorba cu mai multi consultanti imobiliari si a trecut in revista cele mai importante argumente care sustin revenirea pietei.

Investitiile imobiliare au depasit 100 mil. euro

Volumul investitiilor imobiliare in Romania a fost de 108,34 milioane de euro in primul trimestru, fata de cinci milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Tranzactiile luate in calcul de DTZ Echinox au fost vanzarea retelei de magazine Plus, detinuta de grupul Tengelmann, catre germanii de la Lidl, valoarea tranzactiei fiind estimata la 80 milioane de euro. Cele peste 100 milioane de euro au mai venit din vanzarea locatiilor Auchan si Bricostore din Pitesti, tranzactie incheiata intre grupul Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan, si fondul de investitii sud-african New Europe Property Investments (NEPI).

Alte doua tranzactii anuntate in primul trimestru au fost vanzarea unei cladiri de birouri, operatorul Cinema City platind 1,4 milioane de euro, si vanzarea unei participatii de 50% in cadrul centrului comercial Atrium Center Arad, pentru 6 milioane de euro.

Companiile reiau inchirierile de birouri

Volumul inchirierilor de birouri din Bucuresti a crescut cu 20% in primul trimestru al anului comparativ cu aceeasi perioada din 2009, circa 63.000 mp fiind tranzactionati in primele trei luni, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.

Printre cele mai mari tranzactii anuntate in acest au se numara divizia de asigurari de viata a grupului ING, care a inchiriat 4.000 mp de birouri in cadrul proiectului Amera Tower din Cluj-Napoca, Sanador -15.000 mp pe strada Sevastopol, in apropiere de Piata Victoriei si GarantiBank, care a inchiriat 4.300 mp in complexul Novo Park, din Pipera.

Alte companii care si-au anuntat mutarea sediului au fost: Manpower Romania, parte a grupului american Manpower Inc., agentia de publicitate Frank Group si o companie care nu a dorit sa isi faca public numele, parte a unui grup farmaceutic din Romania, potrivit consultantului imobiliar King Sturge, intermediarul tranzactiilor.

„Contractele de inchiriere au fost agreate pentru o perioada de trei ani, iar procesul de negociere a durat mai putin de doua luni. Remarcam totusi semne timide de revenire a pietei incepand cu luna ianuarie a acestui an", declara recent Claudia Cetatoiu, consultant in cadrul departamentului de birouri al King Sturge.

Jucatorii din piata de consultanta vad afaceri in crestere

Colliers International, liderul pietei de consultanta imobiliara, potrivit rezultatelor financiare pentru anul 2008, estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 25-50% in acest an, dupa ce in 2009 afacerile companiei "s-au aliniat la nivelul pietei de consultanta imobiliara", situandu-se intre trei si cinci milioane de euro, potrivit lui Bogdan Georgescu (foto), presedintele companiei.

In prezent, Colliers International are o echipa de 65 de oameni, un numar scazut fata de maximul de 110 atins in 2008, insa aproape dublu fata de media numarului de angajati din celelalte companii de consultanta imobiliara.




Sursa

30 April 2010