Băncile trebuie să-şi "actualizeze strategiile şi planurile de afaceri", în condiţiile în care gradul de îndatorare a populaţiei a ajuns la "saturare", şi să se orienteze mai mult către IMM-uri, apreciaza guvernatorul BNR.

16415-145424-isarescu.jpg"Din datele noastre, în toate variantele, creditarea populaţiei nu mai poate avansa în ritm foarte rapid. Scenariul nostru de bază este că, de la 70-90% cât a crescut creditarea populaţiei în perioada de "glorie" în 2006-2008, nu va avansa mai mult de câteva procente în cazul creditelor pentru populaţie. Cine a putut să se îndatoreze la nivel de populaţie s-a îndatorat. Trăim o saturare a gradului de îndatorare. Pe măsură ce se vor rambursa creditele vor mai apărea şi altele", a susţine Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR este de părere că băncile ar trebui să îşi actualizeze strategiile şi planurile de afaceri şi să acorde mai multă importanţă IMM-urilor.

"O bancă comercială care se bazează în prezent ca în trecut pe creditul acordat populaţiei, înclusiv pentru că este prizonieră pentru că şi-a ales o reţea teritorală mare gândind sau poftind, visând că explozia creditului de consum nu poate sfârşi, părerea mea este că mai devreme sau mai târziu se va da cu capul de realitatea extrem de dură", a mai precizat spus guvernatorul BNR.

Acesta a adăugat că nu vede "câmp mare de business" pentru băncile comerciale în domeniul creditării populaţiei.


10 February 2011