Banca Naţională a României va interveni în cazul în care euro ar creşte necontrolat. Guvernatorul Mugur Isărescu a infirmat public prognozele care indică un curs de 5 lei/euro şi a asigurat populaţia că banca centrală nu va permite o asemenea situaţie.

25158-dscn5234.jpgÎn ultimele zile, a fost din ce în ce mai vehiculată ideea că un euro va ajunge la 5 lei. şomajul ridicat din Zona euro, economia deficitară a Chinei şi, mai ales, situaţia politică şi economică a Greciei, toate acestea influenţează semnificativ cursul valutar. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat însă că prognozele de acest gen sunt eronate. Banca Centrală nu va permite un nivel de 5 lei/euro, unul dintre motive fiind acela că dolarul s-a întărit semnificativ în raport cu euro, astfel că economia ar fi puternic afectată.

„Cred că riscă cei care vorbesc despre o prognoză aproape firească a cursului de 5 lei/euro. Dacă se întâmplă ceva în Grecia se duce deja la 1,1 sau 1 (cursul euro/dolar - n.r.). În mod firesc, suntem cu ochii la euro/dolar. O asemenea prognoză suferă (5 lei/euro - n.r.). Aş spune că suferă rău. Deosebirea este clară între 2007- 2008 faţă de 2012. Atunci euro se întărea faţă de dolar", a declarat Isărescu, la finalul unui seminar despre politica monetară.

CITEȘTE ȘI: Autorităţile de la Atena se pregătesc pentru o ieşire din Zona euro. Cum ar fi afectat sistemul financiar internaţional?

 

6 June 2012