Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a lansat, joi, un mesaj către mediul politic, subliniind că "BNR nu poate plăti pensiile şi salariile din rezerva sa". "Banca Naţională nu poate finanţa direct deficitul bugetar.

BNR nu poate acoperi cheltuielile administraţiei publice, indiferent dacă acestea sunt curente, de exemplu plata pensiilor şi salariilor sau de capital", a subliniat guvernatorul, citat de Agerpres.

Acesta a spus că există restricţii clare privind utilizarea rezervei naţionale prin tratatele semnate cu Uniunea Europeană.

"România, pur şi simplu prin tratatul cu UE - şi asta ar trebui să fie ştiută şi de cei care au făcut această propunere -, nu poate folosi rezerva valutară în alte scopuri.

Băncile centrale nu pot să finanţeze deficitul public. Este straniu că propunerile de utilizare a rezervei valutare în alte scopuri au fost făcute chiar de parlamentari.

Este nevoie de un minimum de disciplină bugetară. Partidele politice să-şi ia un consilier juridic sau, dacă nu juridic, unul financiar sau măcar unul de aritmetică.

Ele trebuie să înţeleagă că nu au de unde să facă bugetele cu cheltuieli mai mari decât veniturile şi de cât se poate împrumuta statul român.

Statul român, dacă nu-şi disciplinează cheltuielile şi discursul public, se va putea împrumuta din ce în ce mai puţin. Nu trebuie să cădem în păcatul să credem că putem spune orice, că este democraţie. Totul se plăteşte în pierdere de credibilitate şi posibilitate de a ne mai împrumuta", a avertizat Isărescu.

Sursa

16 July 2010