0-873-phpthumb.jpgParklake Plaza, construit pe terenul fostei baze sportive Spartac din Titan, va avea circa 500 de magazine si va fi de trei ori mai mare decat Bucuresti Mall.

Compania Caelum Developments, controlata de mai multi oameni de afaceri irlandezi, va investi circa 600 de milioane de euro pentru constructia unui centru comercial si a doua blocuri turn in cartierul Titan, aceasta fiind prima investitie de pe piata locala a companiei.

"Vazand beneficiile aduse de aderarea Poloniei la Uniunea Europeana, tara in care suntem prezenti din ianuarie 2003, consideram ca acelasi parcurs il va avea si Romania, acesta fiind principalul motiv pentru care am decis sa intram pe piata locala. Lucram de noua luni la proiectul din Titan si la inceputul anului viitor vom avea toate autorizatiile pentru a putea incepe lucrarile de constructie", a declarat pentru ZF David Sharkey, principalul actionar al companiei.

Parklake Plaza, cum este denumit mall-ul din cadrul proiectului, va fi cel mai mare centru comercial din Bucuresti, cu o suprafata inchiriabila de 110.000 de metri patrati si circa 500 de magazine, investitia in acest centru comercial fiind estimata la 500 mil. euro.

Alte doua mall-uri de mari dimensiuni vor fi livrate anul viitor, dar in alte zone ale Capitalei, si anume Baneasa Shopping City in nord (85.000 mp suprafata inchiriabila) si Sun Plaza in sudul Capitalei (76.000 mp suprafata inchiriabila). Bucuresti Mall din Vitan are 37.000 de metri patrati (cu tot cu extinderea recenta), iar Plaza Romania din Drumul Taberei are 41.000 de metri patrati.

Printre viitorii chiriasi ai Parklake Plaza se numara lantul de hipermarketuri Real, care va avea un spatiu de 12.700 de metri patrati, si un operator de cinematografe, care va ocupa 4.000 de metri patrati.

"Pana in prezent au fost investiti 77 de milioane de euro in acest proiect, integral din surse proprii. Pentru restul proiectului finantarea va fi asigurata de un consortiu de doua banci, care include si banca germana Aareal", a precizat Sharkey.

Caelum va investi 100 mil. euro si in constructia a doua blocuri cu 20 de etaje, denumite Parklake Towers, care vor cuprinde 500 de apartamente, cu o suprafata de 60.000 de metri patrati. Livrarea intregului proiect, desfasurat pe un teren de 8,2 hectare al fostei baze sportive Spartac, este estimata pentru mijlocul anului 2010. Terenul a fost revendicat si retrocedat catre Eduard Ioan Dan Romalo, care l-a vandut la inceputul acestui an investitorilor irlandezi.

"Avem un teren foarte bine plasat, fara competitie in acea parte a orasului. Avem feed-back bun din partea autoritatilor si speram sa avem o buna lansare pe piata imobiliara din Romania. Avem discutii cu mai multi antreprenori, inclusiv firme care nu sunt inca prezente pe piata locala", spune Sharkey.

Printre partenerii de pe piata locala se numara firma de arhitectura Chapman Taylor sau biroul local al companiei americane de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Polonia este principala tara spre care se indreapta investitiile Caelum, tara in care compania detine 36 de proprietati imobiliare cu o valoare de piata de 1,7 miliarde de euro.

"Criza ipotecara subprime din Statele Unite a avut o influenta foarte mica in Polonia si in regiune. Increderea e mare, chiriile si salariile cresc, somajul scade. Singurul efect negativ ar putea fi o crestere a costurilor imprumuturilor. Ne propunem ca in cinci ani sa ne crestem portofoliul imobiliar de la 2 la 10 miliarde de euro", a declarat Sharkey.

Compania Caelum este prezenta pe pietele imobiliare din Ungaria, Germania, Romania si Polonia, unde a livrat saptamana trecuta un centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 18.000 de metri patrati, in orasul Gorzow.

"Urmarim alte doua achizitii in orase din Romania in care vizam dezvoltarea unor centre comerciale asemanatoare celui din Gorzow. Tranzactiile ar putea fi incheiate in aproximativ o luna", au declarat reprezentantii Caelum. Pentru urmatorii trei-cinci ani competitia pe piata centrelor comerciale din Bucuresti se anunta extrem de ascutita, in conditiile in care au fost anuntate 14 proiecte de mall-uri, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers. Astfel, trei noi mall-uri - Baneasa Shopping City, Liberty Center si Sun Plaza - urmeaza a fi livrate anul viitor, in conditiile in care Bucurestiul dispune in prezent de doar patru centre comerciale - Unirea Shopping Center, Bucuresti Mall, Plaza Romania si City Mall.

O crestere importanta a numarului de centre comerciale se va simti la nivelul intregii tari, tinand cont ca de la 365.000 de metri patrati, cat masoara in prezent stocul de spatii in centre comerciale, in urmatorii ani livrarile vor atinge in jur de 2,9 milioane de metri patrati.

Sursa

1 October 2007