Marea Recesiune, cum a fost numită criza economică, a început printr-un faliment al pieţei imobiliare. Astăzi, acest sector încă trage economia înapoi, maşina de neoprit a confiscărilor de case ipotecate devorând proprietăţi într-un ritm ameţitor.

Ipoteci anulateProgramul administraţiei Obama pentru diminuarea numărului de contracte ipotecare anulate nu a avut prea mare succes.

Departamentul Trezoreriei a anunţat recent că numai 270.000 de proprietari au beneficiat de modificarea contractelor prin acest program.

Totuşi, numai 131.030 de contracte de împrumut au fost, de fapt, modificate de la începutul lui iulie.

Oricare ar fi cifra, ea reprezintă „o picătură într-un ocean", comparativ cu cei circa 3,5 milioane de proprietari ameninţaţi cu anularea contractelor ipotecare în acest an - o rată care se apropie de 10.000 pe zi.

Din cauză că nu pot plăti, au ipoteci care sunt mai mari decât valoarea imobilului sau sunt ameninţaţi de o creştere a ratelor pe care nu şi-o pot permite.

Circa 15 milioane de locuinţe au în prezent ipoteci mai mari decât valoarea lor, arată statisticile.

Administraţia Obama este conştientă de situaţie, dar nu a creat încă o strategie. Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, şi cel al Locuinţelor, Shaun Donovan, au convocat la Washington 25 dintre cei mai importanţi directori de bănci şi de alte companii care oferă credite ipotecare, cerându-le să dea mai mult ajutor proprietarilor aflaţi în pericol.

Sursa

17 July 2009