O idee revoluţionară se pregăteşte să schimbe piaţa construcţiilor din România: locuinţele de cea mai înaltă calitate vor fi mai ieftin de construit precum şi mai ieftine la cumpărare, datorită Creditului Verde. Proprietarii vor beneficia de o ipotecă avantajoasă, similară cu cea de la Prima Casă, dar fără limitările impuse de programul guvernamental. În plus, se acordă şi reduceri de 50% la taxa pe proprietate. Iar aceste beneficii se alătură ideii că o locuinţă sustenabilă îşi plăteşte singură ratele, datorită economiilor uriaşe pe care le aduce proprietarilor pe toată durata de funcţionare. Ipoteca Verde este o idee care există pe piaţă de câţiva ani, dar abia acum a fost momentul potrivit pentru implementarea ei.

34550-pxmo.jpgIpoteca Verde este un program pilot inovativ care oferă preţuri preferenţiale clienţilor care îşi doresc locuinţe construite la cele mai înalte standarde de sustenabilitate. Este vorba despre locuinţe eficiente energetic şi responsabile faţă de mediu. Creditul poate fi obţinut indiferent dacă este vorba despre case ori apartamente, important este să se respecte criteriile de evaluare stabilite de Romania Green Building Council, iniţiatorul proiectului.

„Dezvoltatorii proiectului se vor întâlni cu oficialii Romania Green Building Council astfel încât să înţelegem proiectul, fie el concept sau în desfăşurare. După analizarea acestuia, vom oferi o listă de criterii care trebuie îndeplinite pentru a fi siguri că proiectul întruneşte nivelul cerut de eficienţă energetică şi alte criterii verzi. Urmează semnarea unui acord cu dezvoltatorul prin care acesta se angajează că va urmări toate aceste criterii, momentul în care proiectul este pre-calificat. Lucrăm împreună cu dezvoltatorul pentru a ne asigura că nu vor fi surprize, dat fiind faptul că proiectul trebuie să îndeplinească toate punctele stabilite de comun acord înainte ca noi să discutăm cu banca pentru a acorda discountul de ipotecă verde, la momentul finalizării proiectului”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Steven Borncamp, CEO Romania Green Builnding Council.

O companie s-a calificat deja pentru Ipoteca Verde iar altele aşteaptă acelaşi verdict

În acest moment există deja o companie care s-a calificat pentru Ipoteca Verde. Este vorba despre SC Studium Green SRL din Cluj-Napoca. Dezvoltatoryl a construit, în ultimii doi ani, aproximativ 400 de apartamente verzi şi va finaliza, până în 2016, alte trei proiecte rezidenţiale care întrunesc 1.000 de locuinţe performante. Proprietarii acestora vor beneficia de o ipotecă avantajoasă şi reduceri de taxe pe proprietate de 50%. Există şi mai multe proiecte rezidenţiale aflate în curs de calificare. Printre acestea se află Amber Gardens din Bucureşti, Ezareni din Iaşi, Building the Future din Vama Buzăului şi o serie de proiecte Adama.

„Dobânda mai mică pe care proprietarii acestor proiecte o primesc, combinată cu viitoarele economii făcute de construcţia eficientă energetic, înseamnă că totalul pe care îl vor achita pentru credit şi utilităţi va fi mai mic decât pentru o locuinţă clasică. Iar asta în condiţiile în care dezvoltatorul va putea să investească într-un design mai bun, în echipamente, materiale şi alte componente verzi de calitate superioară. De asemenea, Ipoteca Verde permite sume împrumutate mai mari decât în cazul Prima Casă, cu dobânzi similare”, continuă Steven Borncamp.

Ipoteca Verde ar trebui să convingă clienţii să construiască sustenabil, în ciuda costurilor iniţiale mari

Este de aşteptat, în aceste condiţii, ca dezvoltatorii şi clienţii să nu se mai sperie de costurile iniţiale ridicate pe care le presupune o construcţie verde. Acesta este principalul motiv pentru care nu se construiesc mai multe case şi apartamente eficiente energetic, chiar dacă clienţii finali sunt conştienţi de beneficiile pe care acestea lea duc pe termen lung. Momentan, o singură bancă participă la program, dar este de aşteptat să i se alăture şi altele, cât de repede.

„Băncile au fost foarte interesate de Ipoteca Verde încă din 2009, când am propus-o pentru prima oară. Totuşi, în ultimii ani nu au fost atât de interesate să crediteze, precum nici clienţii nu au fost atât de interesaţi să facă o achiziţie importantă într-o situaţie economică precară. Dat fiind faptul că situaţia s-a stabilizat, se va resimţi un interes puternic în rândul băncilor de a adopta conceptul de Ipotecă Verde. Programul este însă deja disponibil. Din luna mai avem deja un proiect aprobat”, arată oficialul RoGBC.

Băncile sunt cu atât mai interesate cu cât riscul de neplată, în cazul construcţiilor eficiente energetice, este redus la minimum. Asemenea locuinţe reduc cu zeci de procente facturile la utilităţi, astfel încât banii economisiţi permit achitarea unei rate lunare mai mari. Motivate de acest calcul, băncile sunt dispuse să ofere sume împrumutate mari mari, raportate la venitul clientului. Cu alte cuvinte, acelaşi client poate primi un împrumut mai mic dacă vrea o locuinţă convenţională, dar o sumă mare mare dacă aplică pentru o locuinţă construită cu Ipoteca Verde. Dat fiind conceptul nou, RoGBC organizează o serie de seminarii informative în toată ţara, în perioada următoare. Primul dintre ele este programat pentru miercuri, 9 iulie 2014.

CITEŞTE ŞI: Noul val în construcţii aduce case de bambus şi plastic sau din containere abandonate


8 July 2014