Guvernul României a modificat recent normele de implementare a programului „Prima casă". Astfel, conform Hotărârii nr. 840 din 22 iulie 2009, a fost modificată Hotărârea Guvernului nr. 717/2009. Printre cele mai importante modificări este şi cea referitoare la ipoteca asupra imobilelor achiziţionate în cadrul acestui program.

Ipotecă legală în loc de ipotecaă convenţională la „Prima casă”Mai exact, acum „garanţia este garantată cu ipotecă legală de rang I asupra locuinţei achiziţionate prin program, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, valabilă pe toată durata finanţării, cu notarea în cartea funciară a interdicţiei de vânzare a acesteia pe o perioadă de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cu alte sarcini pe toată durata finanţării.

În cazul primirii de către finanţator a comunicării respingerii cererii de plată a garanţiei de la FNGCIMM, în temeiul convenţiei de garantare, finanţatorul are dreptul să înscrie în cartea funciară privilegiul reglementat de art. 1737 pct. 2 din Codul civil, concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale instituite în favoarea statului român".

Ce înseamnă înlocuirea ipotecii convenţionale cu ipoteca legală şi cum îi afectează această schimbare pe cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă prin programul "Prima casă"?

Conform Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, "modificările în cadrul programului "Prima Casă" prin care statul ar institui ipotecă legală asupra imobilului contractat prin credit, şi nu ipotecă convenţională cum era prevăzut anterior, din punctul nostru de vedere nu vor afecta în nici un fel circuitul juridic, cu excepţia situaţiei în care valoarea creditului ar fi mai mare decât plafonul stabilit prin lege, situaţie care trebuie cu atenţie reglementată."

 

30 July 2009