Doar noua banci au semnat conventia de participare la programul Prima Casa * Altele sunt nemultumite de forma tehnica a documentului

Ipoteca blocheaza Prima CasaLa sfarsitul lunii trecute, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, anunta ca programul Prima Casa va demara in 15 iulie. Acesta a inceput mai devreme, dar nu cu toate bancile semna­tare.

Unele dintre institutiile participante la program nu au semnat conventia cu Fondul de Garantare, fiind nemultumitede forma tehnica a documen­tului, mai precis la forma de constituire a ipotecii.

"Pana pe 15 iulie cel tarziu, daca este sa vorbim despre toate bancile, el (n.r - programul Prima Casa) va intra in efectivitate si apoi oamenii pot lua credite", declara Pogea la sfarsitul lunii trecute.

E drept ca programul a demarat mai devreme, dar nu cu toate cele 20 de banci care au anuntat ca participa la program. Mai mult, la termenul anuntat, de 15 iulie, nici jumatate dintre bancile care s-au aratat interesate de program nu au semnat conventia cu Fon­dul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Cu ocazia acordarii primu­lui credit de catre BRD, saptamana trecuta, premierul Emil Boc anunta ca sem­natare sase banci si ca in ziua urmatoare urmau sa semneze alte sase. Pana in prezent au semnat, insa, numai noua banci.

Este vorba de BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Roma­neasca, CEC Bank, ATE Bank, Emporiki, Piraeus Bank si Volksbank. Irina Constantinescu, direc­torul directiei de strategie din cadrul FNGCIMM, ne-a declarat ca unele banci nu au semnat conventiile pentru ca nu au fost multu­mite de forma tehnica a aces­tora.

"Se poarta o discu­tie referitoare la modalitatea in care se face ipoteca de catre banci", ne-a declarat Irina Constanti­nescu.

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank (ban­ca semnatara a conven­tiei), ne-a declarat ca "la nivelul comisiei noastre de specialitate se analizeaza toate paragra­fele care au ridicat semne de intrebare din partea bancilor si cand se va clarifica un punct de vedere din partea Asociatiei il vom ridica la FNGCIMM".

Deocam­data, reprezentantul ARB nu a dorit sa aduca mai multe precizari.

De asemenea, bancile contactate nu au comentat acest aspect, multe dintre ele anuntand, insa, ca vor semna in curand conventia cu FNGCIMM.Daca bancile nu se inghesuie sa dea credite, piata imobiliara este in fierbere.

Sursa

15 iulie 2009