Prima Casă 2 ar trebui să iasă la lumină săptămâna viitoare, cel puţin aşa susţin autorităţile. Părerile legate de cum ar trebui să arate noua variantă a programului sunt diferite. În timp ce unii spun că ridicarea plafonului de garantare la 80.000 de euro este privită de unii ca un lucru bun, alţii nu consideră că este o idee atât de potrivită.

Printre cei care văd cu ochi critici majorarea plafonului se numără şi omul de afaceri Ionuţ Negoiţă.

IMOPEDIA.ro: Cum vedeţi decizia guvernului de a modifica programul Prima Casă?

Ionuţ Negoiţă: Este nevoie de o modificare în sensul încurajării vânzărilor de locuinţe noi. Modificarea referitoare la plafonul de garantare nu o consider necesară şi oportună. În primul rând, aş menţiona faptul că locuinţele noi corespund din punct de vedere al siguranţei, dar şi din punct de vedere termic.

Locuinţele vechi sunt depăşite, nu este normal să dai foarte mulţi bani pe ceva ce va pierde în mod constant din valoare. Aşadar, găsirea unei soluţii pentru a-i încuraja pe dezvoltatori să construiască şi să ofere locuri de muncă mi s-ar fi părut mult mai oportună în programul Prima Casă, decât variantele vehiculate în acest moment.

IMOPEDIA.ro: Era nevoie de o modificare?

Ionuţ Negoiţă: În sensul ridicării plafonului, nu cred că acest lucru era necesar.

IMOPEDIA.ro: Cum apreciati ridicarea plafonului la 80 mii de euro?

Ionuţ Negoiţă: Consider că această creştere a plafonului va genera scumpirea locuinţelor. Deşi intenţia este cu totul alta, nu cred că piaţa va oferi noi oportunităţi datorită acestei măriri. Din contră, având în vedere că plafonul de garantare al statului către bănci rămane acelaşi, înseamnă că prin ridicarea plafonului de împrumut la peste 60.000 euro, vor beneficia mai puţine persoane de posibilitatea de a face acest împrumut. Practic, se reduce numărul celor care pot beneficia de aceasta facilitate cu aproximativ 20%.

IMOPEDIA.ro: Va fi incurajată astfel piaţa construcţiilor?

Ionuţ Negoiţă: Numai în condiţiile în care de aceasta dată vor fi prinse şi unele facilităţi pentru dezvoltatori. Prin simpla ridicare a plafonului nu văd cum s-ar putea întâmpla acest lucru.

IMOPEDIA.ro: Cine pierde, cine câştigă de pe urma acestei modificări aduse programului Prima Casă?

Ionuţ Negoiţă: Dacă se păstrează doar modificările propuse în acest moment, pierd cumpărătorii şi câştigă cei ce-şi propun să majoreze actualele preţuri existente pe piaţă.

IMOPEDIA.ro: Cum apreciaţi vechiul program Prima Casă?

Ionuţ Negoiţă: Ca şi principii, programul este o idee bună. Totuşi, ar putea deveni mai eficient în următoarele luni, cu condiţia ca acest lucru să se dorească şi să fie corelat cu o analiză serioasă a pieţei din acest moment.

IMOPEDIA.ro: Câte locuinţe aţi vândut prin Prima Casă până acum?

Ionuţ Negoiţă: Pot să vă spun că în acest moment am vândut prin programul Prima Casă aproximativ 100 de locuinţe. În ciuda unor dificultăţi întâmpinate de clienţii noştri în relaţia cu băncile, acestea s-au rezolvat şi din punctul nostru de vedere vindem în continuare prin acest program.

IMOPEDIA.ro: Ce elemente ar trebui să cuprindă noul program din punctul dvs de vedere?

Ionuţ Negoiţă: Daca ar exista elemente care să încurajeze achiziţia de locuinţe noi, cred că acest pachet ar putea relansa cu adevărat piaţa imobiliară.


 

 

9 February 2010