Țiriac Holdings vinde cele 45% din acțiunile deținute la UniCredit Țiriac Bank către UniCredit Bank Austria AG. Tranzacția se va finaliza spre sfârșitul lunii iunie 2015, iar prețul de vânzare nu va fi făcut public. În urma acestui acord, UniCredit Bank Austria AG își va majora capitalul deținut în cadrul UniCredit Țiriac Bank de la 50,6% la 95,6%.

37259-tiriac.jpgOmul de afaceri Ion Țiriac vinde ultimele 45 de procente din UniCredit Țiriac Bank, în urma unui acord cu Bank Austria, subsidiara prin intermediul căreia grupul italian UniCredit controlează banca din România. Ca rezultat, capitalul deținut degrupul italian va ajunge la 95,6%, iar reprezentanții instituției au anunțat că iau în considerare posibilitatea de a cumpăra și restul acțiunilor. Prețul de vânzare sau alte detalii ale tranzacției nu vor fi dezvăluite, toate detaliile urmând să fie încheiate la sfârșitul acestei luni.

„Aș dori să-i mulțumesc lui Ion Țiriac și reprezentanților Țiriac Holding pentru colaborarea excelentă și pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziției de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienți de retail și corporate din România, continuăm acum să ne consolidăm și să ne extindem poziția pe piața din România prin această tranzacție”, a declarat Carlo Vivaldi, Vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit și Șeful Diviziei Europa Centrală și de Est a UniCredit Bank Austria AG.

Reprezentanții Bank Austria au subliniat că România este o piață atractivă, care se încadrează pe o tendință crescătoare, al cărei PIB este previzionat să crească în 2015 cu 2,7%. Ca țară din Uniunea Europeană orientată spre exporturi, România ar trebui să poată beneficia pe deplin de avantajele competitive, de cadrul general favorabil al legăturilor economice strânse cu Germania, în vreme ce politica BCE de relaxare cantitativă generată de programul de cumpărare de obligațiuni și active din zona euro ar trebui să stimuleze fluxurile de capital și să țină nivelul costului de finanțare scăzut

Omul de afaceri Ion Țiriac deținea acțiunile UniCredit prin intermediul a două firme înregistrate în Cipru și Olanda. Potrivit contractului stabilit în 2005, acesta avea o opțiune de exit, pe care o putea exercita anual, după preluarea UniCredit Țiriac de Bank Austria. UniCredit Țiriac a apărut în 2007, prin fuziunea HVB Țiriac cu UniCredit România, iar la finalul anului 2014, ocupa locul cinci în sistemul bancar românesc. La nivel național, banca este prezentă prin intermediul unei rețele de 180 de sucursale și a unei echipe de aproximativ 3.350 de angajați.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

4 June 2015