Omul de afaceri Ion Ţiriac îşi întăreşte spusele potrivit cărora trebuie să ne facem planuri de criză şi pentru anul viitor. El afirmă însă că întregul context economic va fi mult mai uşor de manevrat de acum, dat fiind faptul că există o oarecare stabilitate. ţiriac estimează chiar şi o creştere economică infimă.

21831-ion-tiriac.jpgIon Ţiriac încurajează autorităţile să facă tot ce le stă în puteri pentru a depăşi momentul dificil, din punct de vedere economic, pe care îl traversăm. El a memţionat că, dacă ţara se va împrumuta, atunci ar fi bine să investim aceşti bani în infrastructură. În plus, omul de afaceri doreşte ca Guvernul să ia măsuri pentru mediul de afaceri, cu care trebuie însă să se consulte periodic, pentru identificarea problemelor.

Bulgarii, uite, au fost aici cu ministrul de finanţe, un tinerel, care a lucrat la Banca Mondială vreo zece ani. Au venit înapoi şi-au spus: am redus taxele, am redus TVA, unde ce ne vine înapoi, nu ne trebuie bani de la nimeni, uite ce facem. O ţărişoară mult mai mică, aşa ca noi, poate fi mai uşor de administrat", a declarat Ion Țiriac.

Criza datoriilor suverane nu este de natură să îl demoralizeze pe omul de afaceri. Acesta consideră că ar fi mult mai rău dacă un episod similar s-ar petrece într-una dintre ţările-motor ale Europei, precum Spania sau Italia.

„Grecia e atat de mititică... Mai dă 100 de miliarde, mai iartă-i de 100 de miliarde, până la un moment dat când spune: Bine, acum s-a terminat, ia faceţi-vă treaba şi-am terminat. Euro, ne-euro, nu se poate la infinit", a spus Țiriac.

Revenind la situaţia României, omul de afaceri a estimat că va exista creştere economică în 2012, sublinind însă că avansul PIB nu se va compara cu cel de acum câţiva ani.

Creştere economică, după parerea mea, o să fie. Dar creşterea economică e de la 0,01% până la 9%, cât aveam acum cinci ani", a continuat Țiriac.

Cât despre moneda naţională, omul de afaceri crede că a ajuns la un nivel realist şi că nu are logică un leu mai puternic de atât.

După părerea mea, leul a fost foarte supraevaluat în ultimii trei-patru ani. Noi am crescut puterea leului enorm, nu ştiu de ce, pentru că n-am exportat mai mult. Leul ajunsese la cât? La trei şi ...? Era ridicol. Intram într-o zonă oarecum mai normală, şi dacă stăm undeva pe-aici, la 4,2-4,3, poţi să-ţi calculezi, pentru că noi tot plătim în euro afară. Noi suntem importatori, n-avem nevoie. Pe noi ne interesează mult mai mult ce exportam, adică să facem ceva cu exportul", a încheiat Țiriac.

Fostul tenisman, unul dintre cei mai bogaţi români, controlează grupul Țiriac Holdings, cu activităţi în principal pe segmentele auto, imobiliare, servicii financiare, leasing şi transport aerian.

CITEŞTE ŞI Patriciu: Piaţa imobiliară este un bal mascat

7 November 2011