Activitatea pe piaţa tranzacţiilor a îngheţat practic în prima jumătate a anului 2009, atingând un volum de 26 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o scădere cu 97% faţă de anul trecut.

Volumul s-a diminuat cu o treime (de la un trimestru la altul) în T3 când tranzacţiile instituţionale au cumulat 13,3 milioane de euro. Valoarea medie a tranzacţiilor s-a micşorat cu 36% în T3, în comparaţie cu trimestrul anterior şi cu 87% faţă de anul trecut.

Făcând referire la perioada T1 - T3 2009, capitala a atras 62% din totalul volumului de investiţii fiind în acelaşi timp şi locul unde s-a încheiat cea mai mare tranzacţie; este vorba despre achiziţionarea Hotelului Hello, de două stele, în valoare de 9 milioane euro.

Piaţa este săracă în tranzacţii, nivelul de activitate fiind similar celui din 2003. Instabilitatea economică şi accesul limitat la finanţare au generat anumite schimbări în ceea ce priveşte natura tranzacţiilor, înregistrându-se astfel primele tranzacţii care au implicat vânzători cu dificultăţi (distressed sellers), cu exemple în segmentul rezidenţial şi de retail.

Al patrulea trimestru al anului în curs a adus cea mai importantă tranzacţie încheiată din august 2008 şi până în prezent. Fondul de investiţii sud-african, New Europe Property Investments (NEPI) a achiziţionat de la Belrom, European Retail Park din Brăila, investiţie în valoare de 63 de milioane euro.

Tranzacţia are o componentă lichidă şi una bazată pe acţiuni noi, emise de NEPI şi permite achiziţia altor două parcuri de retail ale Belrom din Bacău şi Focşani.

Investiţiile sunt controlate de investitorii internaţionali, sub forma corporaţiilor, a unor entităţi private de investiţii şi a companiilor de real estate cotate la bursă, deşi volumul redus al lichidităţilor demonstrează o diferenţă critică în comparaţie cu valorile înregistrate în anii precedenţi.

Scăderea preţului proprietăţilor, coroborată cu previziunile economice pesimiste au fost principalele provocări pentru proprietari; procesul de achiziţie s-a îngreunat pe fondul creşterii riscului pe piaţa investiţiilor. În consecinţă, potenţialii cumpărători au devenit mult mai selectivi.

Valorile actuale ale randamentului de profit, sunt comparabile cu cele de la nivelul anului 2005. De la sfârşitul anului 2008 am fost martorii creşterii yield-ului, adăugându-se cu până la 250 de puncte procentuale în cazul retailului şi cu până la 300 de puncte procentuale pentru office şi industrial. Studiile DTZ au demonstrat că aceeaşi tendinţă de scădere a valorilor s-a manifestat şi în alte tări ale CEE, în Praga, Budapesta şi Varşovia, pentru birouri, retail şi industrial.

Semne de revigorare sunt vizibile în Europa, unde investiţiile au crescut cu 30% în T3; Marea Britanie (Londra şi oraşele principale) a înregistrat rezultate pozitive, urmată de Germania, Franţa, Spania şi Suedia. Se estimează că revenirea se va produce şi în România începând cu a doua jumătate a anului 2010.

 Dacă evoluţia PIB-ului urmează traseul anticipat de stabilizare din T4 2009, vom avea uşoare creşteri pentru anul următor, ceea ce va consolida încrederea investitorilor şi a instituţiilor financiare.
Se anticipează că revenirea pieţei, strâns legată de activitatea de creditare, va avea loc odată cu diminuarea costurilor de finanţare, ce va genera efecte după decizia BNR de a micşora dobânda de referinţă la 8%.

În ceea ce priveşte tranzacţiile, DTZ este de parere că activitatea T1 şi T2 2010 va fi similară celei din anul în curs. Vom asista la o revenire a valorilor pieţei care vor pune presiune pe variaţiile yield-ului astfel încât randamentul pentru proprietăţile de tip prime se va comprima până la finalul 2010 faţă de valoarea anticipată pentru T1 2010.

DTZ este una dintre cele mai importante companii internaţionale de consultanţă imobiliară, cu peste 10,000 de specialişti în 148 de oraşe din 43 de ţări din întreaga lume. Serviciile complexe oferite în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), Asia Pacific şi în America, printr-o prezenţă din ce în ce mai pronunţată, se bazează pe cunoaşterea amănunţită a pieţei locale şi pe de instrumente de cercetare de primă clasă. Cu o experienţa full service ce se extinde pe toate sectoarele pieţei imobiliare, DTZ furnizează soluţii globale menite să raspundă nevoilor particulare de consultanţă şi investiţii în proprietăţi ale clienţilor săi.

În noiembrie 2002, după nouă ani de activitate de succes pe piaţa imobiliară din România, Echinox Consulting a încheiat un acord de parteneriat cu compania multinaţională DTZ, una dintre firmele lider pe plan internaţional în domeniul imobiliar, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox.
DTZ Echinox asigură o gamă completă de servicii pentru investitori, ocupanţi şi proprietari pe toate sectoarele pieţei imobiliare.

2 December 2009