Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a propus, joi, pornirea programului "Prima Casă 3", pentru a revitaliza sectorul imobiliar şi al contrucţiilor. Costurile bugetare sunt estimate la 70 de milioane de euro.

14186-blocuri-adevarul.jpgPotrivit "Programului pentru Creştere Economică" - Acţiuni Prioritare pentru Repornirea Economiei, elaborat de CIS, acţiunile prioritare pentru stabilizarea mediului macroeconomic sunt introducerea în cadrul Ministerului Finanţelor a unui Registru al Creanţelor înregistrate de bugetul de stat şi pornirea programului "Prima Casă 3".

Până în 2015, se aşteaptă ca măsurile să genereze credite cumulate de 1,4 miliarde de euro, însemnând o creştere totală de 0,6% din PIB. Mai mult, se preconizează ca măsurile să ducă la crearea a 12.000 de noi locuri de muncă ce se vpr reflecta într-o creştere de 0,5% a veniturilor bugetare.

"Atât timp cât nu putem să creştem încrederea consumatorilor, este bine să vii cu programe care să stimuleze consumul", a declarat preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

Potrivit programului CIS, garanţia de stat ar putea acoperi numai 50% din suma împrumutului, fiindcă restul este garantat cu ipotecă. Volumul facilităţii ar putea fi, însă, majorat, respectiv dublat.

Astfel, ar putea fi acordate împrumuturi de aproximativ 1,4 miliarde de euro, prin lărgirea bazei de potenţiali aplicanţi. "În acest scop, poate fi luată în considerare şi recapitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri, dacă este cazul", potrivit CIS.


Sursa

8 October 2010