Creşterea producţiei şi a exporturilor în 2011 se reflectă asupra pieţei spaţiilor industriale din România. Astfel, investitorii străini şi-au îndreptat atenţia către ţara noastră, căutând cu precădere spaţiile de depozitare moderne şi eficiente, arată ultima analiză a companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

23692-piata_industriala.jpgSpaţiile logistice bine poziţionate lângă oraşe universitare şi în apropierea zonelor mai puţin dezvoltate reprezintă ceea ce caută producătorii străini, astfel că România prezintă interes în ochii acestora. Mai mult decât atât, aceste zone pot furniza forţă de muncă atractivă pentru potenţialii investitori. Astfel, anul 2011 poate fi descris ca o perioadă foarte activă pentru piaţa industrială – peste 200.000 mp au fost tranzacţionaţi, conform ultimului raport CBRE România.

În a doua parte a anului trecut, nivelul cererii în România a ajuns la 63.500 mp, ceea ce reprezintă o scădere de 9,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

  • În zona Capitalei – aproape 37.500 mp de spaţii industriale şi logistice de clasă A şi B
  • La nivel naţional – mai mult de 90.000 mp au fost tranzacţionaţi

Stocul de spaţii industriale moderne în zona Bucureştiului a rămas în a doua jumătate a lui 2011 la acelaşi nivel ca în semestrul anterior, respectiv la 925.000 mp. În acelaşi timp, în afara Capitalei, s-au livrat peste 85.000 mp de spaţii noi. Astfel, stocul de clasă A din România a ajuns la aproximativ 1.400.000 mp în ultima parte a anului 2011, potrivit analiştilor CBRE.

Chiria prime s-a stabilizat la 4,10 Euro/mp/lună pentru spaţiile de depozitare de clasă A. În următoarele şase luni, valoarea chiriei prime pentru spaţiile logistice şi industriale din zona Bucureştiului şi în România va rămâne la valorile actuale, estimează analiştii CBRE.

În ultima parte a anului trecut, cel mai ridicat nivel al activităţii de închiriere s-a înregistrat în zona Capitalei:

  • Bucureşti – 59% din tranzacţiile totale din România
  • Timişoara – 12% din tranzacţii
  • Braşov – 10% din tranzacţii
  • Craiova – 6% din tranzacţii
  • Ploieşti – 6% din tranzacţii

La finalul lui 2011, randamentul prime a rămas la fel ca la sfârşitul anului 2010, la un nivel de 10,25%, fiind unul dintre cele mai mari randamente înregistrate în capitalele din regiune, alături de Sofia (11,5%) şi Belgrad (12%).

CITEŞTE ŞI Proprietăţile scoase la vânzare de bănci vor ieftini terenurile din Bucureşti

 

1 March 2012