Industria auto, sectorul financiar si cel imobiliar au continuat sa atraga investitii straine in ciuda evolutiei negative cu care se confrunta pietele de profil.

Investitorii straini isi continua planurile: au adus 417 mil. euro in ianuarieInvestitiile straine ca aport la capitalul firmelor din Romania au fost in prima luna a acestui an de aproape 417 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Chiar daca se inregistreaza o scadere de 25% fata de prima luna din 2008, ianuarie 2009 se numara printre cele mai bune prime luni la capitolul investitii straine din ultimii cinci ani avand in vedere ca in ianuarie 2008 au fost operate majorari de capital record, de 560 de milioane de euro.

Majorarile derulate in prima luna a anului sunt explicate de economistul-sef al , prin faptul ca firmele straine care au demarat proiecte pe piata locala vor continua sa le sustina.
"Ma indoiesc ca cineva care a initiat investitii le va abandona. Totodata, vor mai fi aporturi la capital, inclusiv in sectorul bancar.

De asemenea, vor exista profituri reinvestite", a spus Dumitru. Producatorul auto Ford a realizat in prima luna a anului cea mai mare majorare de capital aducand la firma locala peste 200 de milioane de euro, aproape jumatate din totalul investitiilor straine ca aport de capital realizate in ianuarie.
Pe locul al doilea in clasamentul celor mai mari injectii de capital se plaseaza cea realizata de un jucator din industria componentelor auto: Schaeffler Romania a primit din partea actionarului german un aport de capital de aproape 50 de milioane de euro. Pozitia a treia este ocupata de compania din domeniul farmaceutic Roche Romania, cu o majorare de capital de 37,7 mil. euro.

Alte subscrieri importante au fost realizate de Agri Consortium, cu actionari din Danemarca, in valoare de 20,4 milioane de euro, si de Asiban, cu 14,8 milioane de euro. In domeniul dezvoltarilor imobiliare, compania Bel Rom a subscris aproape 25 de milioane de euro la trei firme locale. Datele ONRC arata ca in prima luna a anului au fost infiintate peste 620 de firme cu participare straina la capitalul social, in scadere cu 35% fata de ianuarie 2008. Aproape o treime din acestea au ca obiect de activitate comertul si repararea autovehiculelor, iar 15% activeaza in constructii.

Sursa

10 martie 2009