Investitorii imobiliari care au participat la un sondaj realizat la nivel global de Colliers International văd piaţa imobiliară din regiunea Europei Centrale şi de Est pe o pantă ascendentă. Conform Global Property Clock, un instrument utilizat de Colliers International pentru a indica starea pieţelor de real estate din lume, regiunea CEE se află în dreptul orei 8, ceea ce marchează începutul stadiului de revigorare.

14935-investitie_da718c2684.jpgInvestitorii se aşteaptă să îşi crească sau cel mult să îşi menţină nivelul portofoliilor lor imobiliare în următoarele 12 luni.

Global Property Clock arată ciclurile de evoluţie ale pieţei asociindu-le cu anumite momente ale unei zile calendaristice de 24 de ore. Astfel, ora 12 reprezintă un moment de vârf al pieţei şi ora 6 reprezintă nivelul minim al acesteia. Fiecare perioadă de 6 ore dintre acestea desemnează un ciclu - cel de creştere (cadranul stâng al ceasului) sau cel de scădere (cadranul drept al ceasului).

„Cumpăratorii au devenit mai optimişti în ceea ce priveşte premisele de închiriere şi exit dintr-o tranzacţie, ceea ce îi determină să fie mai agresivi în politica de preţuri. De cealaltă parte, există vânzători motivaţi să vândă, mai ales în cazul celor care deţin active neperformante sau se află sub presiunea băncilor creditoare", a declarat Blake Horsley, director investment services în cadrul Colliers International.

Există investitori care analizează acum clădiri de birouri din zone centrale ale capitalei. Pe fondul scăderii randamentelor în pieţe precum Varşovia sau Praga, oportunităţile din România devin mai atractive. Se simte şi o creştere a cererii pe segmentul de retail şi big box-uri, ceea ce ar putea să conducă la închiderea unor tranzacţii spre începutul anului viitor, potrivit Colliers.

La nivel global, cea mai mare parte dintre participanţii la sondaj, care include investitori din toate regiunile lumii, au aşezat indicatorul Global Property Clock în dreptul orei 8, apreciind faptul că majoritatea pieţelor se află acum în creştere, sunt caracterizate de intensificarea cererii, scăderea ratelor de neocupare şi uşoare creşteri ale chiriilor.

Studiul Global Investor Sentiment Survey a fost realizat de Colliers International între 15 august şi 7 septembrie 2010. Mai mult de 200 de investitori privaţi şi instituţionali cu portofolii de peste 710 mld. dolari şi investiţii în toate regiunile lumii au participat la acest sondaj.


Sursa

9 November 2010