Pretul caselor ramane strans legat de evolutia PIB si in 2011, cand se estimeaza o crestere cu rezerve de 1,5%. Inca un an sub semnul disponibilizarilor si al abtinerii de la consum ar fi fatal pentru dezvoltatorii cu expunere pe mai multe proiecte.

16162-santier-constructii2.jpgImbunatatirea radicala a puterii de cumparare pe piata rezidentiala nu este un scenariu credibil nici pentru acest an. Estimarile facute de Coface (agentie de rating), care preia porgnoza FMI, arata ca, in 2011, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor ar putea sa creasca cu cel mult 1,5%, pana la 7.500 USD, fata de 7.390 USD anul trecut. Evident ca aceasta crestere este conditionata de o serie de factori interni, pentru mare parte din acestia fiind responsabil modul in care guvernul va sti sa gestioneze economia tarii. PIB/capita este unul dintre cei mai relevanti indicatori ai nivelului de trai, evolutia acestuia impunand ritmul general de dezvoltare pe piata de consum si a bunurilor de folosinta indelungata, inclusiv cea imobiliara.

Potrivit unui studiu al Bank for International Settlements (BIS), realizat anul trecut, evolutia PIB/cap de locuitor este principalul factor de presiune asupra preturilor la locuinte. Analiza BIS a urmarit raportul intre acest indicator si pretul locuintelor in perioada 1970-2009 si a relevat ca o majorare a PIB cu 1% aduce dupa sine cresterea preturilor la locuinte cu 1%. In aceasta ecuatie intervin diverse alte variabile care pot influenta raportul PIB/pret rezidential cum ar fi imbatranirea populatiei, rata de imigrare, calitatea fondului locativ etc.

Chiar daca in 2011 exista sanse ca nivelul de trai al romanilor sa se imbu­na­ta­teasca, procentul cu rezerve de 1,5% nu aduce nimic folositor operatorilor de pe piata imobiliara.

Anul incercarilor

In Bucuresti, spre exemplu, exista un stoc excedentar de 6.000-7.000 de lo­cuinte noi care nu-si gasesc cumpa­ratori din cauza preturilor prea mari, potrivit unor date comunicate de compania RealTime. Pentru proprietarii acestora, posibilitatea cresterii preturilor cu 1,5% nu schimba cu nimic datele problemei, deoarece veniturile actuale ale roma­nilor sunt mult sub nivelul anului 2008, an de referinta pentru piata imobiliara. Din acest punct de vedere, pentru dez­voltatorii cu stoc de locuinte nevadabile in conditiile economice actuale, anul 2011 va fi un test de rezistenta. Lucrurile ar putea sa se miste favorabil abia din 2013-2014, cand valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor va ajunge la nivelul din 2008, potrivit estimarilor agentiei de rating Coface. Si FMI prognozeaza ca PIB pe locuitor, unul dintre cei mai relevanti indicatori ai nivelului de trai, va reveni in Romania la nivelul din anul 2008 abia in 2013. Astfel, daca tara noastra avea in anul 2008 un PIB pe locuitor de aproximativ 9.500 de dolari, indicatorul a scazut la 7.390 de dolari in 2010. Abia in 2013 PIB/capita ar putea sa depaseasca cota anului 2008.

„Cresterea economica de 1,5% din 2011 o vom avea doar daca nu ne cream singuri probleme, mai ales din punct de vedere politic. Este bine ca riscurile politice sa nu aiba din nou un rol impor­tant. La nivel international nu exista niciun risc care sa ne afecteze economia si pe care sa dam vina", a declarat, sap­tamana trecuta, Cristian Ionescu, Country Manager Coface pentru Roma­nia, Bulgaria si Slovacia.

Investitorii se plang de politicieni

Investitorii activi in zona reziden­tiala sustin ca reducerea salariilor bugetarilor, cresterea TVA de la 19% la 24%, disponibilizarile de la stat, balba­ielile in luarea deciziilor din 2010 si perspectiva mentinerii masurilor de austeritate si in 2011 sunt, in ordine, factorii care au avut cel mai important impact negativ asupra pietei imobiliare anul trecut. Investitiile straine vin doar de la jucatori care au deja afaceri in Romania, si nici acestea nu sunt garantate pe termen lung, Romania fiind perceputa de catre cei din urma ca o piata riscanta.

Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo, vechicul comercial al fondului de investitii Romania Invest, spune ca investitorilor noi le-a pierit apetitul de a veni intr-o Romanie in care nu pot im­plementa un plan de afaceri nici macar pe cateva luni. „Nici macar back-up planurile nu sunt garantate a intui corect urmatoarele decizii guverna­mentale, si oricum, la ce bun sa intri intr-un joc cu atatea batai de cap cand poti alege dintr-o lista atat de lunga cu tari emergente mai stabile la nivel economic si politic? Au ramas doar investitorii care au intrat pe piata mai demult, au reusit sa inteleaga cum merg lucrurile in Romania si au inca afaceri care merg bine aici. Dar si dintre ei este posibil ca unii sa se gandeasca sa isi termine proiectele si sa se retraga", spune Zvik.

Asa cum recunoaste reprezentantul Be Igloo, lupta investitorilor care aduc bani in Romania in acest moment se duce pe doua fronturi. Primul este sa convinga firmele-mama ca exista inca motive de a investi in Romania si ca nu este cazul sa se retraga. Al doilea tine de recastigarea increderii clientilor, zdrun­cinata puternic in ultima vreme de niste greseli la care au contribuit jucatori din afara, dar si din interiorul „industriei" imobiliare.

In Bucuresti exista un stoc excedentar de 6.000-7.000 de locuinte noi care nu-si gasesc cumparatori din cauza preturilor prea mari. Pentru proprietarii acestora posibilitatea cresterii preturilor cu 1,5% nu schimba cu nimic datele problemei, deoarece veniturile actuale ale romanilor sunt mult sub nivelul anului 2008, an de referinta pentru piata imobiliara.


Sursa

25 January 2011