Banii destinaţi investiţiilor imobiliare din regiunea noastră au continuat să se oprească în Polonia şi în 2012. O stabilitate la nivel politic ar putea modifica percepţia investitorilor asupra riscului de ţară, care în prezent este net defavorabilă României.

28958-untitled-1.jpg«Prima Casă», singurul vânzător de locuinţe în 2013

Dezvoltatorii de locuinţe au început să recunoască, pe parcursul anului trecut, atât adevăratele probleme cu care se confruntă, cât şi nevoia de restructurare. Băncile continuă procesul lent de executare silită a proiectelor intrate în incapacitate de plată, dar încă nu au găsit soluţii viabile de lichidare a acestora. Piaţa bucureşteană mai trebuie să absoarbă încă 5.700 de apartamente noi, în proiecte cu peste 100 de unităţi locative, pentru a putea trece la următoarea generaţie de ansambluri rezidenţiale. Ritmul de vânzare nu este deloc îmbucurător. Dacă în proiectele din segmentul inferior al pieţei se vând, în medie, şase-şapte apartamente pe lună, în cazul celor destinate clasei medii ritmul este de două-trei unităţi lunar, iar pe segmentul de lux, vânzarea unui apartament într-o lună devine un eveniment, conform datelor centralizate de Colliers International.

„Singurul motor al pieţei rezidenţiale o să rămână programul «Prima Casă», dar o să fie insuficient, deoarece noile generaţii care ar putea apela la el au veniturile puternic afectate de criză. Numărul clienţilor o să fie redus şi, ca efect, preţul locuinţelor va urma o tendinţă descrescătoare. În plus, vânzările forţate de credite toxice o să accelereze şi mai mult această tendinţă. Estimez o scădere medie de a preţurilor de sub 5% pe parcursul anului viitor“, precizează Adrian Crivii, directorul general al companiei  Darian.

În ceea ce priveşte evoluţia pe termen mediu, prin prisma lipsei de finanţări şi a şocurilor venite din exterior, consultanţii Century 21 sunt de părere că preţurile nu vor creşte mai devreme de 2015.

 

Sursa

10 January 2013