Valoarea împrumuturilor realizate pentru investiţii imobiliare în România care ar putea întâmpina dificultăţi de refinanţare în următorii trei ani, în raport cu volumul stocului investit, rămâne în continuare una dintre cele mai mari din Europa, potrivit consultanţilor DTZ Echinox.

22036-domino_01_77d26c12d5.jpgMotivele sunt scăderea abruptă a valorii proprietăţilor, în conjuncţie cu volumul redus al stocului de investiţii (cuantumul creditelor făcute pentru investiţii în proprietăţi comerciale - birouri, retail, spaţii logistice).

Deficitul de refinanţare al României, adică diferenţa dintre valoarea creditelor garantate cu proprietăţi comerciale care se apropie de maturitate şi sumele care se mai pot obţine prin refinanţarea acestora, folosind aceleaşi active pentru garanţii, are o valoare absolută de 2 mld. dolari americani, adică 5% din totalul stocului investit. România împarte locul patru cu Marea Britanie şi este depăşită de Spania (6%), Ungaria (8%) şi Irlanda (21%).

„Dacă un deficit de refinanţare mare poate fi văzut de către investitori ca o oportunitate de a achiziţiona proprietăţi în dificultate sau portofolii de credite cu garanţii imobiliare, în România, datorită volumului redus al stocului de investiţii, astfel de oportunităţi sunt limitate", subliniază Bogdan Sergentu, directorul departamentului de evaluare al DTZ Echinox.

Criza datoriilor din imobiliare

În Europa, deficitul de refinanţare a creditelor rămâne ridicat, comparativ cu situaţia de acum şase luni. Scăderea preconizată a valorii de capital a proprietăţilor a dus la o creştere de 4% a deficitului de refinanţare, până la valoarea de 122 mld. dolaari. Cu toate acestea, în comparaţie cu analiza DTZ din noiembrie 2010, deficitul de refinanţare al Europei s-a redus cu 27%, de la valoarea de 167 mld. dolari.

La nivel de ţară, se observă o creştere a deficitului pe teritoriul Europei, incluzând Marea Britanie (+4%, respectiv 43,8 mld. dolari), Spania (+17%, respectiv 28,7 mld. dolari) şi Irlanda (+10%, respectiv 13,5 mld. dolari). Excepţie fac Franţa (în scădere cu 25%, respectiv 8,1 mld. dolari) şi Germania (în scădere cu 16%, respectiv 5,5 mld. dolari). Irlanda rămâne cea mai expusă, cu un deficit echivalent cu 21% din totalul stocului investit. Spania şi Marea Britanie au de asemenea deficite de refinanţare destul de mari, echivalente cu 6% respectiv 5% din stocul investit.

Per total, DTZ estimează că există suficient capital disponibil (399 mld. dolari) pentru a acoperi deficitul de refinanţare.

Deficitul global de refinanţare este estimat la un total de 142 mld. dolari, pentru următorii trei ani (2012-2014). Aceasta constituie o diminuare cu 27% faţă de valoarea de 196 mld. dolari, estimată în mai 2011 şi aproximativ jumătate din nivelul raportat cu un an în urmă.

În comparaţie cu analiza realizată în mai 2011, putem observa că perspectivele zonei Asia-Pacific s-au îmbunătăţit semnificativ, deficitul de refinanţare reducându-se cu 74%, până la valoarea de 21 mld. dolari. Această ameliorare provine exclusiv din Japonia. Mai exact, extensia termenelor de maturare a creditelor şi amortizarea prelungită a împrumuturilor au contribuit la diminuarea deficitului de refinanţare.


Sursa

16 November 2011