0-966-art_109535_1.jpg» Dezvoltatorii de locuinte incep un proiect doar daca obtin un profit de 35%, iar investitorii vor profit de 50%.

» Majoritatea apartamentelor din blocurile noi sunt achizitionate de investitori care castiga din revanzarea lor.

» In urmatorii 5-10 ani, in Bucuresti vor fi realizate 500.000 de tranzactii cu apartamente, majoritatea noi.

Dezvoltatorii imobiliari incep un proiect de constructie a locuintelor doar daca obtin un profit de peste 35%. La randul lor, investitorii de pe aceasta piata achizitioneaza locuintele de la dezvoltatori, pe care le revand cu profituri de pana la 50%. Dezavantajati in tot acest lant comercial sunt clientii persoane fizice, care ajung sa cumpere apartamentele noi la preturi foarte mari.

Castiguri consistente
"Profiturile dezvoltatorilor se situeaza peste 35%, sub acest nivel nici un investitor nu incepe un proiect", a declarat ieri directorul departamentului rezidential al companiei Regatta, Sorin Lacusta. Din revanzarea locuintelor achizitionate de la dezvoltatori, investitorii imobiliari obtin, la randul lor, profituri cuprinse intre 15 si 50%, a punctat specialistul imobiliar. "Desi s-au mai redus in ultima perioada, profiturile pe piata de la momentul achizitiei unei locuinte in stadiu de proiect si pana la vanzarea, la finalizarea constructiei se situeaza intre 15 si 50%. Pe viitor estimam mentinerea acestor marje de profit. Nu cred ca ele se vor reduce sub 15%", a spus reprezentantul Regatta. Evolutia ascendenta a salariilor va contribui si ea la spirala preturilor si la castigurile consistente ale investitorilor.

Comparativ cu finele anului trecut, la sfarsitul anului 2007 locuintele noi ar putea fi mai scumpe cu 60%, au estimat recent antreprenorii in constructii. Expertii imobiliari au punctat, in replica, faptul ca o asemenea scumpire nu poate fi justificata economic, nici prin majorarea salariilor muncitorilor, nici prin scumpirea terenurilor, a utilitatilor sau a materialelor de constructii.
Cea mai mare parte a locuintelor din proiectele noi sunt cumparate, in continuare, de catre investitori si mai putin de simpli cetateni. "Acesta este un dezavantaj pentru romani, pentru ca investitorii vor revinde locuintele la preturi mai mari. Este bine sa se inceapa o campanie pentru a incuraja achizitia de locuinte de catre persoanele fizice romane si mai putin de investitori", a apreciat Sorin Lacusta. El a estimat ca in urmatorii 5-10 ani in Bucuresti vor fi realizate circa 500.000 de tranzactii cu apartamente, cea mai mare parte cu locuinte noi.

Scenarii sumbre
Potrivit unui studiu al companiei Regatta, dezvoltatorul imobiliar ramane garantul calitatii proiectelor noi de pe piata. "Intr-o piata aflata in plina expansiune, tentatia de a deveni dezvoltator este foarte mare, numeroase persoane sau companii alegand sa riste intrarea in acest domeniu. Oportunitatile pe care Romania ca piata imobiliara le ofera sunt atat de atractive incat entitati care nu au legatura nici macar cu domeniile conexe imobiliarului incep sa dezvolte diferite proiecte, majoritatea rezidentiale. Riscurile la care se supune un dezvoltator neexperimentat sunt numeroase.

Doua dintre cele mai grave au impact direct asupra consumatorului final. Scenariul cel mai sumbru este falimentul dezvoltatorului, ceea ce duce la blocarea banilor clientului si la riscul ca acesta sa nu-si poata recupera nici suma deja platita si nici sa nu mai intre in posesia proprietatii. Scenariul mai putin dramatic, dar cu consecinte la fel de grave, este livrarea unei dezvoltari de slaba calitate, care sa puna in pericol viata clientului sau sa ii aduca prejudicii incomensurabile", se arata in studiul citat. Expertii imobiliari sustin ca deocamdata pe piata autohtona aceste pericole nu sunt inca foarte vizibile, deoarece majoritatea proiectelor rezidentiale anuntate nu sunt finalizate. Ei recomanda celor care doresc sa cumpere o locuinta noua ca, inainte de a semna vreun contract, sa se asigure ca proiectul imobiliar este dezvoltat de o companie puternica, cu experienta.
Mai multe amanunte - in suplimentul saptamanal de imobiliare, care apare in ziua de miercuri.

Sursa

26 October 2007