Dezvoltatorii din Capitala inca nu se amesteca in treburile rezidentialului provincial

Capitala ramane cea mai importanta destinatie a investitiilor in locuinte, estimarile operatorilor din piata propunand cifre care variaza intre 8.000 si 25.000 de noi unitati. Relativa aglomerare pe piata bucuresteana a impus orientarea dezvoltatorilor catre provincie. SFin a trecut in revista locatiile de top din tara in domeniul investitiilor in blocuri de apartamente.
Marile orase ale tarii – Cluj-Napoca, Iasi, Constanta -, dar si zonele montane (Valea Prahovei) nu duc dorul investitorilor din Capitala. In timp ce acestia abia incearca experiente rezidentiale locale, marile orase s-au constituit deja ca reale top-destinatii pentru investitii imobiliare. Cu cateva mici exceptii, dezvoltatorii bucuresteni inca nu se calca pe picioare cu cei activi in provincie si nici viceversa. Dintre companiile prezente in Capitala, doar cateva - EuroHabitat, Adama, RedManagement sau BSG - au anuntat sau deruleaza proiecte de ansambluri de blocuri in afara Bucurestiului.
Avand un front de lucru prea mare in Capitala, multi dezvoltatori bucuresteni nu au avut timp nici macar sa-si asigure terenurile pentru urmatoarele dezvoltari, asa ca, momentan, cele mai mari proiecte derulate in afara zonei Ilfov apartin unor companii romanesti sau straine care nu au treaba cu Capitala. Totusi, trebuie remarcat ca majoritatea dezvoltatorilor bucuresteni care isi extind portofoliul de investitii imobiliare in afara Capitalei prefera zona de munte, mai ales pe relatia Ploiesti-Brasov.

Cluj-Napoca, pe locul doi
Cea mai importanta piata de locuinte noi dupa Bucuresti este, fara indoiala, Cluj-Napoca. Numai daca luam in calcul patru dintre cele mai mari proiecte derulate in Cluj - Cartierul Tineretului, Bonjour, Tower sau Manastur Vest Panoramic -, valoarea investitiilor depaseste o jumatate de miliard de euro, iar numarul de unitati care urmeaza sa fie livrate trece de 7.000 de apartamente. Trebuie mentionat ca, spre deosebire de Bucuresti, Clujul nu exceleaza prin proiecte mari, majoritatea livrarilor de apartamente provenind din zona micilor dezvoltatori, ceea ce inseamna ca volumul de activitatea pe aceasta piata este mult mai mare.
Potrivit datelor companiei Edil, in Cluj-Napoca zonele de dezvoltare preferate de constructorii de apartamente se afla in cartierele Buna Ziua, zona Calea Baciului, Manastur-Negoiu, Manastur-Campului, Gheorgheni-Borhanci, Becas, Europa etc.
Companiile care deruleaza principalele proiecte de ansambluri cu apartamente in Cluj-Napoca sunt Polus Real Estate, Mao Imobiliare, Tower si Building Real Estate. Acestora li se adauga proiectul care ar trebui sa inceapa din acest an in Dealul Lomb, o investitie de circa 300 milioane euro, derulata de Impact SA Bucuresti in parteneriat cu primaria locala. Cartierul Dealul Lomb va include 3.200 de case si 2.500 de apartamente.
Un ansamblu rezidential comparabil cu proiectul dezvoltat de Impact este Cartierul Tineretului, din zona de sud-vest a orasului. Proiectul, dezvoltat de compania Polus Real Estate, prevede realizarea a 5.533 de locuinte, investitiile ridicandu-se la suma de 324 milioane euro. Suprafata de teren alocata acestei dezvoltari este de 200 de hectare, iar finalizarea totala este prevazuta peste 4-5 ani.
Un alt proiect important este dezvoltat de italienii de la Mao Imobiliare impreuna cu Nobila Casa din Cluj. Cartierul construit de cele doua firme - Bonjour Residence - este situat in zona Buna Ziua, pe o suprafata de 6 hectare. Ansamblul va contine peste 1.000 de apartamente cu suprafete cuprinse intre 37 si 200 mp. In afara de componenta rezidentiala, proiectul prevede construirea de spatii de birouri, spatii comerciale si de invatamant, terenuri de sport etc. Suma totala estimata a investitiei este de 90 milioane euro, iar durata proiectului va fi de 3 si 5 ani.

Baneasa Investments se cloneaza
In urma unei asocieri cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), compania cu capital american Tower va realiza un ansamblu multifunctional in Cluj-Napoca, pe Calea Floresti. Proiectul Tower Park presupune construirea a 475 de apartamente in trei cladiri de 18 etaje, un hotel de patru stele, cladiri de birouri si spatii comerciale. Mult mai mic fata de similara asociere intre Baneasa Investments si Universitatea Agricola din Bucuresti (USAMV a pus la dispozitie doar 1,7 hectare), proiectul de la Cluj prevede o investitie evaluata la circa 30 milioane euro. Hotelul de patru stele urmeaza sa fie inclus intr-un lant hotelier international, USAMV urmand sa fie beneficiarul lui. Celelalte cladiri vor apartine dezvoltatorului.
In afara de Tower Park, compania americana a mai primit aprobare pentru o alta dezvoltare pe verticala pe Calea Turzii, unde va construi un imobil cu 20 de etaje.
Un alt proiect care merita mentionat este Manastur Vest Panoramic, dezvoltat de Building Real Estate, în spatele mall-ului Polus din Cluj. Ansamblul va fi compus din sapte blocuri terasate, cu 219 apartamente, termenul de finalizare fiind anul 2009.

Proiecte-gigant si la Iasi
Iasiul nu face exceptie de la tendinta generala. Si aici, ca si la Bucuresti sau Cluj, au aparut primele proiecte mari, care vor propune pe piata ansambluri de peste 1.000 de locuinte. Astfel, compania Gansorek, detinuta de omul de afaceri israelian Moshe Rachmut, va investi circa 150 milioane euro pentru construirea unui complex totalizand 1.200 de unitati locative. Investitia urmeaza sa fie derulata pe parcursul urmatorilor sase ani, iar cartierul va cuprinde la final 25 de blocuri-turn, cu 11 etaje fiecare, gradinita, facilitati de recreere si aproximativ 1.200 de locuri de parcare. Pe piata ieseana, aceasta este a doua investitie apartinand lui Rachmut Moshe, dupa ansamblul Dream Village din Canta.
Alte proiecte mari sunt derulate in Iasi de compania Red Management. Din cele patru proiecte dezvoltate de aceasta in oras, doua vizeaza construirea de apartamente, investitiile asumate ridicandu-se la 80 milioane euro. Primul ansamblu, situat pe strada Vasile Lupu, va cuprinde 320 de apartamente si il va costa pe dezvoltator circa 30 milioane euro. Al doilea ansamblu, amplasat în zona Colina Soarelui, va ajunge la o valoare investitionala de 50 milioane euro, ansamblul urmand sa aiba 450 de apartamente.
Pe lânga aceste investitii, Red Management are în derulare mai multe proiecte rezidentiale si de retail în Bucuresti, Constanta, Arad, Baia-Mare si Braila, care implica fonduri de peste 400 milioane euro. La Baia Mare, Red a cumparat terenul si activele aferente fabricii de ceramica Faimar (3,7 hectare) pe care va construi, printr-o investitie de 60 milioane euro, circa 550 de apartamente.

Ploiestiul, supapa pentru piata Capitalei
Orasul Ploiesti, aflat pe linia de dezvoltare rezidentiala Bucuresti-Brasov, este singurul care a atras cele mai multe nume importante de pe piata rezidentiala a Capitalei. In afara de Adama, in Ploiesti mai sunt activi dezvoltatori precum Eurohabitat, cunoscut gratie ansamblului Planorama din Bucuresti, si BSG. Astfel, anul trecut, Eurohabitat a inceput lucrarile de constructie a unui cartier rezidential denumit Carino. Proiectul necesita o investitie de circa 500 milioane euro si va duce la livrarea a 2.500 de apartamente, plus spatii comerciale si un club. Cartierul, dezvoltat pe un teren de 7 hectare din apropierea Spitalului Judetean din Ploiesti, va cuprinde de la garsoniere pana la apartamente de sase camere, cu suprafete cuprinse intre 50 si 300 mp.
Proiectul Central Gardens (250 apartamente), dezvoltat de BSG la Ploiesti, este o investitie de circa 20 milioane euro.

Sursa

31 January 2008