O bună perioadă de timp, în plină criză, Bulgaria a fost o adevărată ameninţare pentru România, la nivel de investiţii. Beneficiile fiscale, mâna de lucru incredibil de ieftină şi promisiunile guvernului bulgar au încurajat zeci de companii să îşi plaseze banii în ţara vecină, în loc să aleagă România. Acum însă, au început să apară regretele. O treime dintre firmele nemţeşti care au investit acolo spun că nu ar repeta această greşeală.

24213-sofia.jpgPeste o treime dintre firmele germane membre ale Camerei de Comerţ Germano-Bulgare nu ar mai investi în Bulgaria. După câţiva ani de lucru acolo, ele au ajuns să se declare depăşite de sistemul administrativ ineficient, corupţia şi infrastructura nedezvoltată. De asemenea, oamenii de afaceri au reclamat în special sistemul administrativ ineficient, lipsa stabilităţii legislative şi a transparenţei achiziţiilor publice, corupţia şi infrastructura nedezvoltată.

„35% dintre companiile participante la un sondaj efectuat în rândul membrilor asociaţiei au afirmat că nu ar mai investi din nou în Bulgaria, comparativ cu 21,5% anul trecut”,  relatează presa locală.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, potrivit aceloraşi studii, numai 12% dintre respondenţi consideră că situaţia economică din Bulgaria este pozitivă.  Potrivit datelor Băncii Naţionale a Bulgariei, investiţiile germane în această ţară au scăzut anul trecut cu 54 milioane euro. Investiţiile germane în Bulgaria, în perioada 2000-2011, se ridică 1,8 miliarde euro.

CITEŞTE ŞI Românii îşi mută banii în Bulgaria

 

5 April 2012