Singurele evenimente ale comertului de anul viitor: deschiderea a 10 magazine H&M in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta si Brasov Leroy Merlin, un retailer de bricolaj, se pregateste sa intre in Bucuresti si Craiova.

15434-harta-romania-mall.jpgTabloul investitiilor in sectorul imo­biliar va ramane in mare parte intunecat si anul viitor din cauza refuzului capi­talului strain, dar si intern de a finanta noi afaceri in real estate-ul autohton. Cu cateva notabile exceptii, marii dezvol­tatori vor continua sa ne evite si anul vi­itor. Impresia de indiferenta fata de ofer­ta imobiliara romaneasca a fost con­firmata la ultimul mare targ de retail organizat la Cannes, spune Razvan Sin, director al Retail Department din cadrul DTZ Echinox. „In strategiile si planurile de expan­siune ale retailerilor sau develo­perilor prezenti la MAPIC, Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste intentia de expansiune. Cea mai fier­binte si dorita destinatie din regiunea est-europeana este Polonia, urmata de Ungaria", de­clara Razvan Sin.

Contextul conturat este cu atat mai deprimant pentru lumea consultantilor si agentilor imobiliari din Romania cu cat retailul a fost si va continua sa fie, apa­rent, cel mai activ segment de dez­voltari imobiliare din tara. Romania pre­zinta inca o discrepanta intre asteptarile proprietarilor si dorinta potentialilor cumparatori, fapt care inhiba incheierea tranzactiilor. „Suntem de parere ca acti­vitatea investitionala in 2011 va avea re­tailul in prim-plan, urmat de segmentul de birouri. Proprietatile imobiliare cu un grad sca­zut de risc, cu contracte de inchiriere pe termen lung, amplasate in locatii pre­mium vor reprezenta tinta investito­ri­lor", crede Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.

„Sectorul de retail si cu precadere segmentul «big box», care asigura veni­turi pe termen lung, cu angajament so­lid, suscita un interes aparte, imbinand beneficii din doua perspective: venituri sigure pe termen lung si un castig su­plimentar obtinut dintr-o ad­mi­nis­trare eficienta. Acest seg­ment es­te bine re­prezentat in Ro­mania, cu un numar ma­re de proiecte de tip «big box» sus­tinute de an­core mari de tip FMCG (bunuri de larg con­sum) si de ope­ratori de bri­colaj, ta­ra noastra avand unul din­tre cele mai am­ple por­to­fo­lii con­tro­late de inves­titori in­divi­duali", cre­de Usti­nescu.

10 intr-un an

Pe piata de re­tail, doar o ma­na de com­panii mai au planuri de ex­tindere in Ro­ma­nia. De regula, aces­te expan­siuni se deruleaza prin com­pa­­niile-ma­ma ale unor retaileri deja pre­zenti in ta­ra. Insa anul viitor vom avea si cateva new-en­try-uri. Vorbim in princi­pal de cele zece ma­gazine pe care vrea sa le des­chida retailerul de haine H&M in Ro­mania si in­tra­rea pe pia­ta de bri­colaj extern a unuia dintre cele mai pu­ternice bran­duri franceze - Leroy Merlin.

H&M este singurul retailer de talie eu­ropeana care va avea o intrare de pro­portii pe piata romaneasca anul viitor, declara Razvan Sin, di­rector al Retail De­partment din cadrul DTZ Echi­nox, ca­re spu­ne ca deschiderea magazinelor H&M va fi o premiera nu doar pentru piata ro­ma­neasca, ci si pentru re­tailer, ca­re pentru pri­­ma oara des­chide intr-o tara 10 noi uni­tati in doar un an. „Stim ca in prima­vara H&M va des­chi­de con­co­mitent cinci maga­zine in cinci locatii diferite din Bucuresti. Este vorba des­pre mallu­rile Unirea Shop­ping Center, Baneasa Shopping City, AFI Cotroceni, Plaza Romania si Bucuresti Mall. Despre cea de-a sasea locatie, din Sun Plaza, nu este inca nimic confirmat. Toate ma­gazinele se vor deschide in ace­easi zi", declara Sin. Anul acesta, depar­tamentele de co­municare ale mallurilor in cauza au des­fasurat campanii de in­formare prin care incercau sa atraga un plus de pu­blicitate, anuntand ca detin intaietate in ceea ce priveste deschiderea primului magazin H&M. In fapt, toate ce­le cinci magazine vor fi deschise in aceeasi zi. Res­tul de cinci vor fi inau­gurate in toam­na anului viitor, lo­catiile devoalate de catre re­pre­zentatul DTZ fiind ma­llurile Mari­timo (fost Polus Con­stanta), Unirea (Brasov) si cele din reteau Iulius din Ti­misoara, Cluj-Napoca si Iasi (Palas).

Concurenta pe bricolaj

O alta intrare noua pe piata de retail va viza seg­mentul comertului de bri­colaj. Leroy Mer­lin este a saptea retea in­ternationala de bricolaj ca­re intra pe pia­ta din Romania incepand cu anul viitor, cand va deschide pri­ma uni­tate in cadrul cen­trului comercial Colo­sse­um din Chitila (Bucu­resti). Cea de-a doua uni­tate comerciala Leroy Merlin ar putea fi des­chisa la Cra­iova, in in­cinta viito­rului centru comercial Electro­pu­te­­re, de­cla­ra reprezen­tan­tul DTZ Echi­nox, fir­ma care se ocupa de in­chi­rierea centrului din Craiova.

Piata centrelor co­mer­ciale de bricolaj din ta­ra este domi­nata de companiile Prakti­ker si Brico­store, retaileri in egala masura de talie europeana, comparabili cu companii precum Mr. Bricolaj, care are peste 550 de magazine la nivel mon­dial sau Leroy Merlin (236).

Insa sectorul are o prezenta activa si din partea retailerilor romani, precum De­deman sau Ambient. Primul este de fapt si singurul retailer romanesc care continua expansiunea. Avand deja o re­tea de 21 de magazine, firma urmeaza sa deschida in februarie 2011 primul sau magazin din Cluj-Napoca, amplasat in zona fostei uzine Tehnofrig. In schimb, una dintre cele mai puternice retele din Transilvania, Ambient, a pus stop pro­gra­mului de extindere a lantului de ma­gazine. In prezent, divizia de retail a companiei este formata din 12 centre co­merciale aflate in principalele orase din centrul tarii. Ioan Ciolan, directorul ge­neral al Ambient, spune ca, momentan, planurile de dezvoltare prevad conso­lidarea diviziei de distributie, firma ne­avand proiecte de deschidere a unor noi unitati comerciale, nici macar in Bucu­resti (unde are un puternic centru logis­tic). De altfel, in acest punct al dezvoltarii pietei de bricolaj din Capitala, Ambient nu considera oportuna intrarea pe piata bucuresteana, considerata extrem de congestionata. Dintre retaileri romani de bricolaj, doar Dedeman mai are doua unitati comerciale in Bucuresti, dar care sunt asiduu concurate de lanturi straine precum Praktiker, Bricostore, OBI, Mr. Bricolage, Hornbach si bauMax. Acestora li se va alatura in a doua parte a anului viitor si retailerul Leroy Merlin.


Sursa

30 November 2010